Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Både skandal och misslyckande

Den största svenska rättsskandalen någonsin, sade Thomas Olsson, Sture Bergwalls advokat i Sveriges Radio igår efter att åtalet i det sista Quick-fallet lagts ned, vilket innebär att Bergwall nu är frikänd från samtliga av de mord han tidigare dömts för.

–För min del talar allt för att det inte var någon rättsskandal, var justitierådet Göran Lambertz kommentar till
Göteborgs-
Posten.

Som justitiekansler utredde Göran Lambertz rättsprocesserna kring Bergwall/Thomas Quick och han har flera gånger uttalat sitt stöd för domarna. Nu nöjer han sig med att konstatera att det säkert har ”begåtts mindre fel, men någon rättsskandal har det inte varit fråga om”.

Annons
X

Riksåklagare Anders Perklev väjer också för skandalordet och stannar vid ”unikt i svensk rättshistoria” och ”stort misslyckande”.

Skandal eller misslyckande? Tja, varför inte säga både och? Turerna i detta är åtminstone häpnadsväckande så att det räcker och blir över. Oavsett om man kallar det ”mindre fel”, som Lambertz eller ”säregna förhållanden som präglat brottsutredningarna”, som Perklev, så kvarstår faktum. Någon har dömts – och frikänts – för åtta mord. Det är anmärkningsvärt, milt uttryckt.

Strålkastarljuset hamnar nu lätt på den felaktigt dömde, på Sture Bergwall, men det är värt att påminna sig om att den här skandalen inte bara gäller honom. Resultatet av denna härva är också att alla de åtta mord som Bergwall nu frikänns ifrån nu sällar sig till kategorin olösta, oklara fall. Sju av de åtta är preskriberade och utredningarna nedlagda. Det är för sent.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det är en epok som avslutas men också en sorg att vi inte kommer längre. I 20 år har vi fått leva med Thomas Quick, det är en väldigt lång tid. Vi har alltid vetat att Thomas Quick inte har någonting att göra med Johan. Det här är inget avslut för oss, vi kommer aldrig att få veta vad som hänt Johan, sade Anna-Clara Asplund, mamma till Johan Asplund som Bergwall dömdes för att ha mördat 1980, till SvD i går.

  Det är svårt att inte tänka på hur många av de så kallade Quick-fallen som hade kunnat klaras upp bättre om det inte vore för ”mindre fel” och ”säregna förhållanden”. Att Beatrice Ask nu tillsätter en granskning av fallet Quick är både välkommet och nödvändigt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X