Annons
X
Annons
X

Både Ledin och Jackson går hem hos vanligt folk

SAMHÄLLETS FUNDAMENT | ÄR VI ALLIHOPA

Åsa Linderborg har en gås oplockad med Tomas Ledin. I sin nya låt
Medelklassens okrönta kungar , hyllar han dem som bor i radhus, går till jobbet och håller hjulen igång. De står för ”långsiktighet och stabilitet” och är ”samhällets funda-määhnt” sjunger han.

Så skaldar man inte ostraffat. Häromveckan (
Aftonbladet 21/6) förklarade Linderborg att Ledin måste ha missuppfattat något.
Förmod
ligen menar han egentligen att arbetarklassen är fundamentet.
Förmodligen är det bara hans klassmedvetenhet som fallerar.

Linderborg jämför med Ulf Lundell, som hon menar är bättre skolad i klassläror. I hans låt
Folket bygger landet hittar hon det korrekta budskapet – komplett med en förebådad revolution. När den är här kommer ”Tomas Ledin att gråta ihop med sin elgitarr”, spår hon.

Annons
X

Linderborg illustrerar effektivt den klyfta mellan ”vanligt folk” och ”kulturelit” som Göran Hägglund gav en känga i sitt tal i Almedalen. Ty få människor där ute sitter och väntar på revolutionen. Snarare inväntar de helgen, en flintastek och lite vin. (Och det vinet får Hägglund gärna låta bli att höja skatten på.) I ett land där alla klassers okrönta kungar förvandlas till kungar i baren den 25:e blir Linderborgs spådomar särskilt verklighetsfrånvända.

Hägglund hävdar att han och KD är ”verklighetens folk”. Och jo, mycket av det han tog upp i talet rimmar väl med det påståendet.

För det finns inget folkligt sug efter mer genuspedagogik i förskolan. Ändå pådyvlas vi detta. Och det finns inget folkligt sug efter en kvoterad föräldraförsäkring. Ändå slutar politikerna aldrig att föreslå detta.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det var mot detta Hägglund polemiserade när sade att folk borde lämnas i fred. Han nämnde inte aborter eller homoäktenskap med en stavelse.

  Ändå var det just detta hans kritiker läste in i talet. Han kanske sade ”vanligt folk”, men
  egentligen menade han abortmotstånd, homofobi och krav på ”normalitet”.

  Hur de kunde vara så säkra på att han inte bara menade det han faktiskt sade är oklart. Men det kan absolut inte ha med fördomar att göra. Bedömare och kulturelit har nämligen inga fördomar, inte ens om kristdemokrater...

  Medan Hägglunds tal satte sig som en smäck i Ledindebatten, tog Mona Sahlin avstamp i Michael Jacksons död och hyllade det ”kufiska” på
  Newsmill.se (26/6).

  ”Jag har alltid en känsla av gillande och kärlek för de som inte verkar passa in. Som är annorlunda. Som trots omvärldens krav på likhet och symmetri, struntar helt i det. De som gör sin grej.”

  Jahaja. Med den definitionen borde väl Sahlin älska ett fyraprocentsparti vars inställning till abort ligger en kufisk bit bort från majoritetsuppfattningen..?


  Etc.se (2/7) intervjuas Tomas Ledin om Åsa Linderborgs påhopp. ”Jag skrattade gott”, säger han och förklarar att ”Sången är en hyllning till alla som bidrar och som sällan uppmärksammas”. Själv försöker han bidra i kristider genom att låta Volvo och Saab visa sina senaste modeller under sin sommarturné.

  Nog känns det medelklass och grannsamverkan alltid.

  Men, det finns ju känslor som aldrig tar slut. Exempelvis den där längtan efter att tolka världen i svart och vitt, utsugare och utsugen. Åsa Linderborgs hjärta lär nog alltid slå för den tolkningen. Men vi andra vet att ”samhällets funda-määhnt” som får hjulen att rulla är alla – tillsammans. Samt att Hägglund har rätt i att folk borde lämnas i fred.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X