X
Annons
X
Recension

LasseMaja och Hamletmysteriet Både knasigt och tamt när LasseMaja blir teater

Lasse och Maja från Martin Widmarks populära barndeckare löser Hamlet-mysteriet på Dramaten. En krona är försvunnen på Valleby teater och publiken får klura på ledtrådar. Det är småroligt knasigt, men lite tamt.

David Arnesen, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Jennie Silfverhjelm, Eric Stern och Kalle Westerdahl i ”LasseMaja och Hamletmysteriet”. Foto: Jenny Baumgartner
Läs mer om Scenhösten 2018

På Stora Teatern i Valleby dallrar premiärnerverna. Ensemblen filar på Shakespeares ”Hamlet”, det går inte precis som på räls. Den befallande regissören blir avsatt, månen ramlar ner och plötsligt är den värdefulla kungakronan försvunnen. Någon i ensemblen måste ha lagt rabarber på dyrgripen. Alla har motiv, alla är misstänkta. Turligt nog finns på teatern några kvicktänkta barn som löser fallet så man kan spela pjäsen till slut.

Martin Widmarks LasseMaja-böcker med illustrationer av Helena Willis är omåttligt populära. Konceptet är detsamma från bok till bok. Ett mysterium sker i Valleby, barndeckarna Lasse och Maja spanar, misstänker och lägger pussel med ledtrådar (liksom de unga läsarna). Nu åker Dramaten snålskjuts på igenkännandets glädje och ger plats på stora scenen för "LasseMaja och Hamletmysteriet" (från 7 år) efter samma dramaturgi, med bekanta figurer från böckerna och både den obligatoriska kartan över Valleby och Willis serieaktiga teckningar av huvudpersonerna i programmet.

David Arnesen, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Jennie Silfverhjelm, Eric Stern och Kalle Westerdahl i ”LasseMaja och Hamletmysteriet”.

Foto: Jenny Baumgartner Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X