Annons
X
Annons
X

Bäddat och klart

Reva Hallbäck hittade ny inspiration i indiska lakanstyger. Nu skapar hon exklusiva sängkläder, tryckta för hand med traditionella träblock.

1 2 3 4

Reva Hallbäck besöker återkommande fabriken i Jaipur i Indien.

1 2 3 4

De traditionella indiska mönstren trycks alla bit för bit med hjälp av träblock.

1 2 3 4
1 2 3 4

Ekologisk bomullsväv, indiska träblock och handtryckta underlakan. Se där en trio handfasta ingredienser till vad som på knappt ett år format företaget RevaHome. Bakom står Reva Hallbäck, före detta Ikeamedarbetare och med en gedigen hantverksbakgrund. I dag säljer hon sina sängkläder i några utvalda butiker i Sverige och ett par gånger per år är hon på plats i fabriken i Jaipur i Indien för att träffa tryckare och färgare och hitta nya idéer och mönster.

– Mitt tyg är vävt av tunna, fina trådar med långa fibrer för att få en hållbar kvalitet men ändå behålla mjukheten, säger Reva Hallbäck från sin PR-byrås showroom på Kungsholmen.

Bomullstyget är ekologiskt, men Reva Hallbäck ser också hållbarhet som i en produkt tänkt att hålla över tid och att satsa på kvalitet in i minsta detalj. De traditionella indiska mönstren trycks alla bit för bit med hjälp av träblock, ett block per färg. Detta så kallade blocktryck görs i hennes kollektion på underlakan och örngott.

Annons
X

Idén är att göra lite tvärtom; att klä underlakanen i mönster medan påslakanen får vara enfärgade, allt i mjuka pasteller.

– Jag tyckte att det fanns ett tomrum på sinnliga, sensuella sängkläder. Mycket är ganska hårt och manligt i sitt uttryck. Jag vill skapa mjuka vackra sovrum man verkligen längtar till, snarare än ett coolt rum med attityd.

Gediget, hållbart hantverk har alltid fascinerat henne. Som 17-åring öppnade Reva Hallbäck sitt eget skomakeri i Uppsala, utbildade sig senare till herrskräddare och arbetade bland annat hos klassiska skrädderiet Götrich, bläddrade sig därefter längre tillbaka i historien på Kungliga Operans ateljéer och Uppsala historiska teaterspel där hon sydde 1700-talsskostymer och medeltidskläder – innan hon blev inredare och avrundade med en karriär som produktutvecklare på Ikea.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag ville inte längre vara anställd. Här är det bara jag som bestämmer. En sak jag har med mig från Ikea är att lita på min magkänsla.
  Med denna brokiga bakgrund i bagaget säger hon sig ha utvecklat ett enormt tålamod, en uthållighet som gör att hon sover gott om nätterna trots egenföretagarens eviga orosmoln som budget och banklån.

  – Jag fick den här idén redan när jag skrev boken ”Inred ute” för 12 år sedan. Och nu förhandlar jag bland annat med fina konceptbutiken Merci-Merci i Paris. Det känns helt overkligt. Men för mig handlar det inte bara om att göra sängkläder, utan att också få tillgång till hela den här världen som är det vackra indiska hantverket.

  Annons
  Annons
  X

  Bäddat och klart

  1 2 3 4

  Reva Hallbäck besöker återkommande fabriken i Jaipur i Indien.

  Bäddat och klart

  1 2 3 4

  De traditionella indiska mönstren trycks alla bit för bit med hjälp av träblock.

  Bäddat och klart

  1 2 3 4

  Bäddat och klart

  1 2 3 4
  Annons
  X
  Annons
  X