Annons

Bäddat för sex långt upp i åren

Ny relation eller inte – dagens 70-åringar känner mer lust och är lyckligare i sina relationer. Marianne och Göran, gifta sedan 1967, har sex ett par gånger i veckan. ”Och det är ju ganska mycket”, säger Marianne. För 69-åriga Eva kommer lusten bara i drömmen, inte med sambon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

H70-undersökningen från Göteborg visar att dagens pensionärer är friskare, piggare, har lyckligare relationer och ett mer aktivt sexliv än 70-åringar hade för 30 år sedan. Men det är inte ­bara 70-åringar som trivs i sina relationer och som känner lust till varandra. Lusten fortsätter att vara en del av människors liv längre än så. Professor Ingmar Skoog berättar att det finns en ­andel ­sexuellt aktiva som har fyllt 90, och ännu fler som känner lustkänslor. Personerna på bilden är inte de som intervjuats.

Foto: Therese Jahnson
H70-undersökningen från Göteborg visar att dagens pensionärer är friskare, piggare, har lyckligare relationer och ett mer aktivt sexliv än 70-åringar hade för 30 år sedan. Men det är inte ­bara 70-åringar som trivs i sina relationer och som känner lust till varandra. Lusten fortsätter att vara en del av människors liv längre än så. Professor Ingmar Skoog berättar att det finns en ­andel ­sexuellt aktiva som har fyllt 90, och ännu fler som känner lustkänslor.  Personerna på bilden är inte de som intervjuats.
H70-undersökningen från Göteborg visar att dagens pensionärer är friskare, piggare, har lyckligare relationer och ett mer aktivt sexliv än 70-åringar hade för 30 år sedan. Men det är inte ­bara 70-åringar som trivs i sina relationer och som känner lust till varandra. Lusten fortsätter att vara en del av människors liv längre än så. Professor Ingmar Skoog berättar att det finns en ­andel ­sexuellt aktiva som har fyllt 90, och ännu fler som känner lustkänslor. Personerna på bilden är inte de som intervjuats. Foto: Therese Jahnson

Nästan alla 70-åriga män, och åtta av tio kvinnor, ser sexualiteten som en positiv faktor i livet. Det visar de senaste resultaten från H70-undersökningen i Göteborg. Det är en stor skillnad jämfört med 1976. Bland de 70-åringar som svarade på samma fråga då var det bara 5 procent av kvinnorna och en fjärdedel av männen som såg sexualiteten som en positiv faktor.

Annons
Annons
Annons