Bäddat för bråk på pressade Eurotunnels bolagsstämma

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris Det handlar inte om ett raveparty eller en fotbollsmatch där det gäller att hålla tillbaka upphetsade supportrar. Men säkerhetsåtgärderna är något åt det hållet när Eurotunnel i dag håller en extra bolagsstämma i ett mässområde i Villepinte norr om Paris.
Sextusen uppretade aktieägare väntas komma. Och de kan ut-göra en explosiv cocktail. De är ordentligt uppretade över att aldrig ha fått någon utdelning på sina aktier. I stället har kursen fallit brant de senaste 15 åren.

En gång hette det att en investering i Eurotunnel var en investering i framtiden. Nu har de små aktieägarna tröttnat och i dag försöker de störta ledningen för Eurotunnel. Lyckas deras aktion blir det första gången något liknande sker i franskt affärsliv.
Skatterevoltören, journalisten, somliga kallar honom äventyraren, Nicolas Miguet är en av dem som ställt sig i spetsen för revolten. Han har sett sig föranlåten att uppmana sina anhängare att komma obeväpnade. Det säger något om stämningarna inför bolagsstämman.
Mer seriöst
är kanske att Jacques Maillot, grundaren av charterföretaget Nouvelles Frontières, ställt sig bakom upproret. Han lanseras som ny chef för Eurotunnel. I leden finns också Pierre Cardo, parlamentsledamot för president Jacques Chiracs parti UMP.
De upproriska aktieägarna kräver att franska och brittiska staten ingriper för att rädda Eurotunnel undan konkurs inom två och ett halvt år. De vill också rationalisera administrationen och rensa upp i alla dubbelkommandon i Frankrike och Storbritannien.
Det är planer som helt avvisas av den nuvarande ledningen för Eurotunnel som har mobiliserat Philippe Bourgignon, tidigare chef för Club Med och Eurodisney, som ny chef. Såväl den brittiska som den franska regeringen säger också nej till statligt ingripande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons