Annons
X
Annons
X

”Bådas tid lika viktig”

Grunden är att man värderar bådas tid lika. Man måste sänka ambitionerna och tänka igenom hur vardagen ska fungera. Det tycker Jenny och Kent Edh Jansen. Båda är egna företagare och delar nu på föräldraledigheten för niomånadersbabyn Sylvia.

[object Object]
Jenny och Kent Edh Jansen delar just nu på föräldraledigheten för niomånadersbabyn Sylvia. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Kent Edh Jansen har varit egen företagare inom sponsring i många år. För Jenny Edh Jansen är livet som egen företagare nytt. Hon arbetade tidigare som marknadschef på Nobiskoncernen, och efter återkomsten från ett halvårs föräldraledighet med äldsta dottern Leonie, som nu är 2 år och 4 månader, jobbade hon halvtid där och maken jobbade halvtid med sitt företag.

Det fungerade men när hon vid en omorganisation fick möjlighet att ta ett avgångsvederlag sade hon upp sig. Det var förra hösten och då började tankarna på ett eget företag gro. Jenny Edh Jansen har nu startat ett importföretag, hon är grossist åt det holländska cykelsitsföretaget Bobike.

– Jag har använt föräldraledigheten till att i liten skala bygga upp företaget, säger hon med Sylvia i knät.

Annons
X

Det är full fart på äldsta dottern när pappa klär på henne overallen och tar henne till dagis ett kvarter bort. Han är snart tillbaka.

Kontorslokalen som de delar ligger i samma hus där de bor. Kent Edh Jansen måste ringa många samtal och tar förmiddagarna, medan Jenny Edh Jansen är mer flexibel och kan jobba andra tider, men det är normalt på eftermiddagarna som hennes arbetspass tar vid.

– Halvdag eller inte, vi värderar tiden lika och vi delar på tiden oavsett vilken tid på dagen det är, säger hon.

– Det går inte att vara hemma med barnen och jobba samtidigt, den av oss som jobbar går ned till kontoret, påpekar han. Men med begränsad tid blir man effektivare.

Båda säger att de är lyckligt lottade och att de är tacksamma för det varje dag. De vet att inte alla småbarnföräldrar kan starta eget och jobba så nära hemmet, och tycker att de som dessutom har långa restider till jobbet är värda all beundran.

– Men vi har skapat vissa av förutsättningarna själva och vi var överens från början, innan vi fick barn, att vi skulle ta hand om dem tillsammans. Det var en förutsättning för oss som par.

Kent Edh Jansen har två döttrar, 25 och 21 år, och en 10-årig son sedan tidigare. Sonen är hos dem ungefär halva tiden.

Deras recept för hur barnfamiljer ska få livet, barnen och arbetet att gå ihop är att man helt enkelt måste sänka ambitionerna, både de sociala och arbetet. Allt behöver inte vara perfekt hemma, och man måste inse att man inte hinner träffa kompisar på samma sätt som tidigare.

Det blir fler kompismiddagar på hemmaplan numera eftersom det inte är så lätt att ordna barnvakt. Jenny Edh Jansens föräldrar bor på västkusten och Kent Edh Jansens mamma, som tidigare ställde upp mycket, har blivit sjuk och hans pappa är mesta tiden hos henne nu. De äldre döttrarna har fullt upp med studier och den ena bor dessutom utomlands. Så Kent Edh Jansen ser fram emot att tioårige sonen kan vara barnvakt om några år.

– Man får kanske locka med en slant, skrattar han.

Han berättar att de storhandlar varannan vecka och regelbundet avsätter en hel söndagskväll, när barnen somnat, och storlagar mat till de kommande veckorna.

– Frysen är full av hemlagad mat till vardagarna. Vi sparar både tid och pengar på det.

Det handlar om att tagga ned ekonomiskt också, anser Kent och Jenny Edh Jansen.

– Vi bor inte lika stort som vi kanske skulle önska och vi behöver inte dyra semestrar. Vi har bytt lägenhet med folk i andra länder och det är ett billigt och roligt sätt att semestra.

Foto: DAN HANSSON

”Uppdatera prioriteringarna”

Tiina Bruno, karriärcoach och föreläsare, är tveksam till begreppen livspussel och balans i livet. Är livet misslyckat om man inte får in alla pusselbitar på rätt plats?

– Jag tror inte att det går eller att man ens ska försöka. Och balans – det är ju ett ganska statiskt läge, som inte rimmar med en föränderlig vardag som hela tiden kräver flexibilitet och anpassningar för att funka. Som de flesta vet handlar det om prioriteringar, men nyckeln är att de regelbundet ses över och justeras. De ändras ju över tid när barnen växer och saker händer i livet.

Många behöver stanna upp lite oftare och se konsekvenserna av olika val, hur de påverkar livet i stort. Inte minst för att hålla koll på att man fyller på med den energi som behövs i en intensiv vardag – oavsett om man är förälder eller inte, detta gäller ju alla.

Energi är ett nyckelord, tycker Tiina Bruno:

• Välj bort det som tar mycket tid och varken ger energi eller värde, men glöm inte fylla på med energigivare i livet och på jobbet.

• Se regelbundet över dina prioriteringar i vardagen - i livet som helhet och på jobbet. Minst en gång per kvartal är mitt råd, men gärna en gång i månaden.

• Stäm lika ofta av prioriteringarna i livet med din partner, och prio på jobbet med din chef. Målet är inte att landa i gemensamma prioriteringar kring allt, utan att synliggöra och synka dem.

• Se över förhållandet tid – energi – effekt i de prioriteringar du gör. Hur fördelar du din tid i vardagen för att du ska få så mycket energi och värde som möjligt?

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON

”Nödvändigt att något väljs bort”

”Stressdoktorn” Tomas Danielsson, föreläsare, författare och beteendevetare har ett tydligt budskap till barnfamiljer som ska få livet med barn och karriär att gå ihop:

– För att få det att gå ihop är det första att man måste inse att det inte går ihop, utan att välja bort något. Det är oförenligt att göra karriär och ha barn och ha kvar allt man gjorde tidigare.

En del försöker hålla fast vid vad de höll på med innan barnen men det är ett generalfel i tidspusslet, anser han.

– Heliga saker kan behöva strykas, som Facebook, golf, afterwork-öl med kompisarna. Det går inte att köra till simskolan och samtidigt vara på after work, hålla i sina sociala nätverk, baka eget surdegsbröd och träna fyra gånger i veckan. Och att välja att se en tv-serie, inte fyra.

Om man lever i kärnfamilj måste man kvotera, ha varsin skuldfri dag i veckan och sedan fördela sysslorna och inse att i vissa perioder, särskilt då barnen är små, så kan man inte hålla full karriärtakt.

– Om båda två håller full takt, bygger man in konflikt och aggressioner. Då måste man välja vem som turas om att göra full karriär.

Man måste också inse att man behöver ställtid då man inte gör någonting.

– Annars kommer man förr eller senare att drabbas av några typer av stressrelaterade stukningar. När effektiviteten gör att man blir aggressiv har man valt bort för lite. En tidig varningssignal är när man känner sig arg på sig själv och låter ilskan gå ut över partnern och man tycker att barnen tar för mycket tid.

Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna? quiz.svd.se QUIZ: Vem är det du ser på sedeln? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om världens valutor? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Jenny och Kent Edh Jansen delar just nu på föräldraledigheten för niomånadersbabyn Sylvia.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 3
Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 3
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X