Att bada bastu har liknande hälsoeffekter som att träna

Under strecket
Publicerad
Annons

Hänger du hellre i bastun än på löpbandet? Goda nyheter, nu visar en ny studie, publicerad i Journal of Human Hypertension och European Journal of Preventetive Cardiology, att bastubadande inte bara är avslappnande – det har även en positiv effekt på hjärta och blodkärl.
Forskarna bakom studien har i tidigare undersökningar kommit fram till att regelbundet bastande minskar risken för högt blodtryck, hjärtdöd och demenssjukdomar. Men i den senaste studien kunde forskarna även se att bastubadande har en direkt positiv effekt på blodtryck, hjärtfrekvens och blodkärl.

I studien ingick 120 försökspersoner som noga övervakades precis innan och direkt efter att det suttit i bastun i 30 minuter. Forskarna kunde då se att personernas blodtryck sjönk i uppemot 30 minuter efter att de hade klivit ur bastun.

Man kunde även se att under tiden som personerna satt i bastun höjdes samtliga testpersoners blodtryck gradvis upp till 120 slag per minut – ett blodtryck som motsvarar normalintensiv träning.
Så innebär detta att bada bastu är likgiltigt med träning?

Svaret är både ja och nej. Doktor Jari Laukkanen, som är en av forskarna bakom studien, menar att musklerna inte stimuleras på samma sätt som när man tränar. Men dess positiva inverkan på cirkulationssystemet påminner däremot om träningens hälsoeffekter. Att bada bastu hjälper alltså hjärtat att hålla igång och pumpa som det ska – kanske till och med lika bra som att springa på ett löpband i 30 minuter.
Laukkanen vill också påpeka att bäst resultat får man om man badar fyra till sju gånger i veckan. Så, vad sägs om att skippa löpningen i kväll och gå direkt in i bastun?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons