Annons
X
Annons
X

Bad eller stad – hit går de bästa resorna i oktober

Sugen på lite mer sol och bad innan vinterkylan och mörkret tar Sverige i besittning? Än finns tid, oktober är en härlig månad för sol och bad i södra Europa. Eller varför inte njuta av en storstad när det är kortare köer till sevärdheterna och du inte svettas bort.

Av SvD
Rhodos i oktober är varmt vatten, sol och lite bättre med plats på såväl stränder som restauranger.
Rhodos i oktober är varmt vatten, sol och lite bättre med plats på såväl stränder som restauranger. Foto: Vito Arcomano/IBL

Turkiet är fortfarande varmt och skönt långt in i oktober. Kusterna längs Egeiska havet och Bosporen är betydligt lugnare då utan horder av turister som invaderar stränderna. Härliga fiskebyar bjuder god mat och en given plats utan köande. Turkiet påminner i oktober mycket om det lite lugnare Grekland.

Ett tips är också att den som vill se Istanbul passar på att göra det på hösten när den värsta hettan i staden försvunnit.

Grekland är liksom Turkiet underbart i oktober, men det gäller att välja de öar som ligger längst söderut. Både Kreta och Rhodos erbjuder sol och bad långt in i oktober. Rhodos med sina vackra stränder och den gamla staden Lindos är solsäkert.

Annons
X

Bland övriga dodekanesiska öar är Symi, Fourni och Patmos härliga för en höstresa. Vill du se fler öar, varför inte öluffa mellan ett par av dem, det tar inte många timmar med båt.

Kreta är också varmt och skönt i oktober, det är inte lika trångt på vägarna och stränderna så att ta sig runt med bil är perfekt.

En paus på Piazza Navona när du kan njuta av solen och inte behöver gömma dig under ett parasoll för att komma undan hettan. Foto: Luigi Vaccarella/IBL

Att sydeuropeiska storstäder kan vara plågsamma att besöka mitt i sommaren är väl alla medvetna om. Bättre då att skjuta på besöket till hösten, då är klimatet trevligare och köerna till sevärdheterna kortare. Oktober är en perfekt månad för ett besök i såväl Rom som Sevilla.

Oktober har blivit det nya september i den italienska huvudstaden. Allt fler turister väljer att besöka Rom ännu lite senare på hösten än tidigare. Det är varmt och härligt i staden, perfekt för en utesittning på någon restaurang eller ett café. Men ändå inte för varmt för att en långpromenad ska bli ett alltför svettigt äventyr.

Sevilla är en annan het stad att besöka på hösten. När den värsta värmen lagt sig är staden ett perfekt resmål för en weekend. Sevilla har seglat upp som riktigt het i bemärkelsen trendig. Kulturutbudet har exploderat med pop up-gallerier och krogvärlden har genomgått en gastronomisk revolution.

Matintresserade vallfärdar till Sevilla, staden som genomgått en gastronomisk revolution. Foto: Anna Serrano/IBL
Annons
Annons
X

Rhodos i oktober är varmt vatten, sol och lite bättre med plats på såväl stränder som restauranger.

Foto: Vito Arcomano/IBL Bild 1 av 3

En paus på Piazza Navona när du kan njuta av solen och inte behöver gömma dig under ett parasoll för att komma undan hettan.

Foto: Luigi Vaccarella/IBL Bild 2 av 3

Matintresserade vallfärdar till Sevilla, staden som genomgått en gastronomisk revolution.

Foto: Anna Serrano/IBL Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X