Analys

Håkan Forsberg:Bachelet på väg bli Chiles president

Håkan Forsberg

Socialdemokraten Michelle Bachelet är på väg att bli Chiles president – igen. Men det krävs en andra valomgång den 15 december. Det står klart efter valet i går, då hon fick nära 47 procent av rösterna. Hennes huvudmotståndare, högerns Evelyn Matthei, fick bara 25 procent, medan den oberoende vänsterkandidaten Marco Enríquez-Ominami kom trea med 11 procent.

Under strecket
Publicerad
Michelle Bachelet.

Michelle Bachelet.

Foto: MAGLIO PEREZ/REUTERS
Annons

Bachelet var Chiles första kvinnliga president från 2006 till 2010, då hennes popularitet stod på topp: åtta av tio chilenare tyckte hon gjorde ett bra jobb. Men det hjälpte inte; i Chile kan ingen president sitta längre än fyra år i rad. Redan då var den 62-åriga Bachelet något av en landsmoder, en varm och karismatisk person som har lätt att prata med folk.

”Chile de todos” är Bachelets valslogan, ett Chile för alla. Inkomstklyftorna är bland de värsta i världen; de 1 procent rikaste i Chile tar hand om en tredjedel av alla inkomster. Därför ska alla med, det är målet för Bachelet och hennes koalition ”Nueva Mayoría” (Ny majoritet), som samlar kristdemokrater, socialister och kommunister.

Annons
Annons
Annons