Babylon skadad av militärbas

Den nära 4000 år gamla staden Babylon, sedd som en av den mänskliga civilisationens vaggor, skadades illa av den militärbas som USA upprättade där under invasionen av Irak 2003, enligt en ny rapport från FN:s kulturorgan Unesco.

Under strecket
Publicerad

Mellan 2003 och 2004 användes Babylon som militärbas av amerikanska och polska soldater vilket slitit hårt på den mesopotamiska staden, enligt FN:s kulturorgan Unesco.

Foto: AP PHOTO/KARIM KADIM
Annons

”Som att sätta upp en militärbas vid Egyptens pyramider, eller rakt över Stonehenge i England.” Så står det i en rapport från 2005, där British Museum beskriver den amerikanska arméns beslut att upprätta en bas över lämningarna i Babylon. Liknelsen upprepas i den nya Unesco-rapporten, som beskriver hur ”grävande, huggande, skrapande och markutjämnande” i samband med bygget av basen orsakat kraftiga skador på viktiga byggnadsverk, som exempelvis Ishtarporten och Processionsgatan. De amerikanska trupperna ska även ha kört tunga militärfordon över uråldriga tegelvägar och över sand full med keramik och andra lämningar.

–Med tanke på Babylons historiska och arkeologiska betydelse är den senaste tidens påståenden om skador orsakade av militär användning mycket allvarliga, sa Mohamed Djelid, chef för Unesco:s Irakkontor vid en presskonferens i torsdags.

Annons
Annons
Annons