Babianhanne på Berlins zoo.
Babianhanne på Berlins zoo. Foto: Paul Zinken/TT

Babianens hälsning ger kunskap om framtiden

Även om vi ibland glömmer bort det är människans hälsningsritualer komplexa. I likhet med människan hälsar djuren på ett otal olika sätt – och en av de viktigaste funktionerna med hälsningen är att ge kunskap om framtiden.

SvD
Publicerad

Människor har inte så många varningsläten för stora rovdjur, men precis som många andra sociala djur hälsar vi ständigt på varandra. Om detta skulle studeras av en grupp forskare från yttre rymden skulle de upptäcka en stor variation i ljud, gester och kroppshållning. Vi säger ”hej” eller ”hallå”, stannar ibland och pratar en stund eller höjer bara handen i farten.

Holländare kysser varandra tre gånger, två gånger eller en gång på kinden eller munnen, medan ungdomar från England eller USA kramas. Andra bugar eller skakar hand, och under tiden tittar de noga eller inte alls på varandra. Kulturella skillnader i hälsningar kan få människor att känna sig besvärade, till exempel om en av dem vill ge tre kindpussar och den andra färre. Om den ena vill kindpussas och den andra kramas kan det också bli pinsamt.