B-vitamin skydd mot magcancer

Genom ett fåtal förändringar av kost och livsstil skulle mellan 30 och 90 procent av cancersjukdomar i mage, tarmar och bukspottkörtel kunna förhindras. Det optimistiska men sannolikt också kontroversiella budskapet framförs nu för första gången i en svensk doktorsavhandling.

Publicerad
Annons

Det har länge varit känt att kosten påverkar canceruppkomst, liksom att frukt och grönt kan skydda mot flera av dessa sjukdomar. Men vad som är bra och dåligt bland de myriader av ämnen som finns i kosten har inte kunnat fastställas trots intensiva insatser. Flera ”goda” kandidater har fått förkastats som de så kallade antioxidanterna, till exempel A-, E- och C-vitamin och fett. I årtionden har bilden därför förblivit splittrad och osäker.
Nu har den svenska epidemiologen och doktoranden Susanna Larsson vid Karolinska institutet (KI) i Stockholm tagit ett samlat grepp för att analysera sambandet mellan kost och cancer i mage-tarm, det område där skyddet av frukt och grönt visat sig vara starkast.

Hennes slutsats i avhandlingen som läggs fram om några veckor kommer sannolikt att väcka uppseende. Hon slår djärvt fast att en stor del av dessa tumörsjukdomar, som står för cirka 20 procent av alla cancerfall, kan förhindras med ett fåtal förändringar:
”äta mindre ”rött” kött (från ko och gris), mindre
charkuterivaror, mindre socker och dricka mindre läsk.
”öka konsumtionen av grönsaker, frukt, fullkorns- och mejeriprodukter.
”motionera regelbundet, hålla normal kroppsvikt och inte röka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons