Annons
X
Annons
X
Musik
Recension

Holy Ghost (9 cd-box) Ayler krossar konventioner

Kanske är det nu tid för den amerikanske tenorsaxofonisten Albert Ayler (1936-70) att få den uppmärksamhet och det erkännande han förtjänar.

Albert Ayler.
Albert Ayler.

Holy Ghost (9 cd-box)

Artist
Albert Ayler
Genre
Jazz
Musikbolag
Revenant/Border

Hans påverkan på jazzens radikala utveckling under 1960-talet ligger i paritet med John Coltranes och Cecil Taylors. Hans uttryck på saxofonen liknar ingen annans. Passion, glädje, sorg, vilja, ilska, kraft, kärlek vibrerar fram i innerliga kaskader av övertoner som möter djup andlighet, enkla melodiska teman och vurm för både marschmusik och New Orleans. Jazzens harmonik, rytm och konventioner slås i spillror.
Holy Ghost är en påkostad, snygg och mycket innehållsrik box. Sju cd-skivor med mestadels tidigare outgiven musik, en 208-sidig välfylld bok med essäer och bilder och två cd-skivor med intervjuer. Jag pendlar mellan ren njutning och insupande av en relativt oskriven musikhistoria.

Ingångarna är många. Den sökande Ayler i Helsingfors 1962 som förbryllar med sitt utmanande, ännu inte utvecklade spel. Den fria och fulländade Ayler 1964. Den New Orleans- och marschinspirerade Ayler med brodern Don på trumpet 1966-67. Den sene Ayler som 1968-70 med Mary Parks närmar sig en mer konventionell låtbaserad musik.

Inspelningen med Cecil Taylor från 1962 är av många höjdpunkter och infriar alla förväntningar. Expressivt flöde i fri rytm i Aylers första inspelning med jämbördiga musiker. Ayler gråter, skriker genom saxofonen på trioinspelningen från New York 1964. Det vrids och vänds på melodiska teman och övergår i improvisationer där Sunny Murray trummar sig fri från den taktfasta tvångströjan. Stunder med kvintetten från Cleveland 1966 ger tvära kast mellan kollektiv improvisation och musik som får min fantasi att skena till gatuparader i New Orleans i början av förra seklet. Energiskt och laddat, kryddat med intensivt fiolspel.

Annons
X

Invändningar? Njae. Ljudkvaliteten är av förklarliga skäl varierad, från radioinspelningar till primitiva liveinspelningar. Men ett hinder? Inte en chans.

Annons
Annons
X

Albert Ayler.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X