Recension

Holy Ghost (9 cd-box)Ayler krossar konventioner

Kanske är det nu tid för den amerikanske tenorsaxofonisten Albert Ayler (1936-70) att få den uppmärksamhet och det erkännande han förtjänar.

Under strecket
Publicerad
Albert Ayler.

Albert Ayler.

Annons

Hans påverkan på jazzens radikala utveckling under 1960-talet ligger i paritet med John Coltranes och Cecil Taylors. Hans uttryck på saxofonen liknar ingen annans. Passion, glädje, sorg, vilja, ilska, kraft, kärlek vibrerar fram i innerliga kaskader av övertoner som möter djup andlighet, enkla melodiska teman och vurm för både marschmusik och New Orleans. Jazzens harmonik, rytm och konventioner slås i spillror.
Holy Ghost är en påkostad, snygg och mycket innehållsrik box. Sju cd-skivor med mestadels tidigare outgiven musik, en 208-sidig välfylld bok med essäer och bilder och två cd-skivor med intervjuer. Jag pendlar mellan ren njutning och insupande av en relativt oskriven musikhistoria.

Ingångarna är många. Den sökande Ayler i Helsingfors 1962 som förbryllar med sitt utmanande, ännu inte utvecklade spel. Den fria och fulländade Ayler 1964. Den New Orleans- och marschinspirerade Ayler med brodern Don på trumpet 1966-67. Den sene Ayler som 1968-70 med Mary Parks närmar sig en mer konventionell låtbaserad musik.

Annons
Annons
Annons