Ayatolla försöker rädda helgedom

Återigen framstår en 73-årig ayatolla som Iraks viktigaste politiske spelare när det gäller. Upprorsmakaren Muqtada Sadr och hans milismän lämnade i går över nycklarna till Imam Ali-moskén i Najaf till ayatolla Ali Sistanis stab, något som uppfattades som en chans att undvika blodsutgjutelse i helgedomen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den åldrande irakiske storayatollan, som återhämtar sig i London efter en hjärtoperation, bekräftade genom sina talesman att han gått med på att ta över den administrativa kontrollen av den gravmoské som är helig plats för världens shiamuslimer.
Sent i går kväll befann sig dock Sadrs milismän ännu i moskén trots att irakisk polis tidigare på dagen hävdat att de gått in i helgedomen och gripit dem utan att ett enda skott avlossats. Sådana motstridiga uppgifter är typiska för det snabbflytande och osäkra läget i Irak, där ryktesspridning eller önsketänkande ibland tar över från en mer hållfast nyhetsrapportering.

Men även om Sistanis stab skulle kunna rädda gravmoskén från strider är krisen inte över. Den 30-årige upprorsledaren Muqtada Sadr har förklarat att han inte tänker ge vika för centralregeringens krav i Bagdad på att hans privata milis, Mahdiarmén, ska avväpnas. Hans budskap under ställningskriget i Najaf har varit ”martyrskap eller seger”, ord som förpliktigar och som väckt återklang hos många
fromma, shiamuslimer som årligen högtidlighåller minnet av hur profetens dotterson Hussein led martyrdöden i Karbala för över 1 400 år sedan.
Muqtada Sadr erkänner inte heller storayatollan Ali Sistani som sin religiösa förebild - marja på arabiska - och inget tyder heller på att han är villig att erkänna Iyad Allawis interimsregering som ett legitimt styre.
Radikala shiiter, som vill ha en islamisk republik i Irak, har irriterats över att Sistani förhållit sig passiv under ställningskriget i Najaf. Från sin sjukbädd i London har den hjärtopererade storayatollan uttryckt sin ”djupa sorg” över striderna runt Imam Alis gravmoské - strider som skördade 77 dödsoffer och 70 sårade bara under dygnet fram till fredag eftermiddag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons