Annons
X
Annons
X

Axhamn vill censurera vanliga människors kommunikation

REPLIK INTERNETLEVERANTÖRERNAS ANSVAR

Johan Axhamn har på uppdrag av Netopia skrivit en rapport om ”mellanhandsansvar” på internet. Netopia är den svenska upphovsrättsindustrins flitigaste organ och stöds av i stort sett hela den samlade upphovsrättsindustrin. Man bör således ta Axhamns lobbybeställda skriverier med en hink salt.

Axhamn angriper den västerländska upplysningstraditionen och all modern kommunikation när han angriper den så kallade budbärarimmuniteten: skyldigheten att förmedla ett förseglat meddelande kombinerat med rätten att inte hållas ansvarig för dess innehåll.

Om man skadskjuter budbärarimmuniteten, så skulle bara meddelanden som godkänts centralt i förväg kunna förmedlas, eftersom ingen skulle våga ta i något annat. Den världen skulle passa Axhamns uppdragsgivare utmärkt. Internet skulle reduceras till enkelriktade kabel-tv-kanaler, styrda av upphovsrättsindustrin, där människor bara har rätten att sitta still i soffan och öppna plånboken.

Annons
X

Begreppet ”oönskat innehåll” blir här obehagligt. Man ska filtrera bort och blockera ”oönskat innehåll” från nätet. Det ”innehåll” man talar om är kommunikation mellan människor, och central kontroll av kommunikation är något man förknippar med totalitära stater snarare än öppna, demokratiska samhällen.

Homosexualitet anses till exempel inte önskvärt i många länder. Hur länge dröjer det innan det räknas till det ”oönskade” även på nätet? Om Sverige ger särintressen rätt att censurera kommunikation sänder vi fel signaler till andra länder.

Axhamn gör i några exempel sin uppdragsgivare nöjd genom att jämställa upphovsrättsintrång med alla tänkbara hemskheter. I upphovsrättsindustrins låtsasvärld är delning av musik- och filmupplevelser att jämställa med lönnmord, slaveri och sexuellt utnyttjande av barn. Det är så propagandan fungerar: uppräkningar där man ska svepas med. Mord, grov olovlig kärnsprängning, olovligt filmtittande, slaveri. Orden ”finn ett fel” hänger onekligen i luften.

Man ska dock inte underskatta upphovsrättsindustrin. De har gjort sin hemläxa och vet att slänga in modeord som ”integritetskränkningar” i sitt lobbyarbete. Dessvärre glömde de att slå upp det och se efter vad det betyder. Det finns nämligen ingen enskild aktör som så effektivt driver på ett integritetskränkande övervakningssamhälle som den upphovsrättsindustri som Axhamn och Netopia representerar.

RICK FALKVINGE

partiledare Piratpartiet

ANNA TROBERG

vice partiledare Piratpartiet

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X