”Avveckla Preems raffinaderi i Lysekil”

Preem eldar regelbundet upp överskott av gasformiga ämnen genom så kallad fackling, vilket också innebär utsläpp av sotpartiklar.
Preem eldar regelbundet upp överskott av gasformiga ämnen genom så kallad fackling, vilket också innebär utsläpp av sotpartiklar. Foto: Magnus Sederholm

Den enda rimliga lösningen är att avveckla Preems raffinaderi i Lysekil istället för att bygga ut anläggningen. En utbyggnad är på alla sätt ett steg i fel riktning, skriver läkaren och forskaren Magnus Sederholm.

Publicerad
Annons

Beslut som berör nationella och globala frågor har åter hamnat i Lysekil. Svea Hovrätt ska efter förhandlingar i staden 10-12 mars fatta beslut med konsekvenser för klimatet, internationella avtal och en mångmiljardärs vinstintresse. Förra året lyckades en kinesisk exploatering av staden avstyras (SvD 14/1 2019), nu är platsen ånyo aktuell för den miljömedvetna delen av Sveriges befolkning. Mot sig har man oljejätten Preem med ett maskineri av propaganda, lobbyism och utspel i medierna för att få igenom en utbyggnad av sitt raffinaderi i Lysekil.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons