Avtalslöst läge ökar konfliktrisk

Strömmen av färdiga löneavtal sinade under gårdagen, trots att flera avtal löpte ut och konfliktrisken ökade. Men inte ens i de branscher som har stora problem talas det högt om varsel och förestående konflikter, åtminstone inte ännu.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svårast är det inom byggsektorn där parterna av och till diskuterar ett kort ettårigt avtal för att i nästa stund pröva en treårig uppgörelse.

Men de eviga stridsfrågorna kring hur löneformer fastställs är fortsatt lika omstridda nu som när löneförhandlingarna för 60 000 byggnadsarbetare började.
LO-förbundet Byggnads - som har sin förbundsstruktur uppbyggd kring att avdelningarnas ombudsmän förhandlar - vill inte släppa den modellen.
Arbetsgivarna vill att byggföretaget och de anställda, utan inblandning av Byggnads ombudsmän, skall bestämma vilken löneform ett projekt skall ha. På entreprenadområdet bröt byggförhandlingarna samman sedan arbetstidsfrågan blockerat alla ansträngningar att nå en uppgörelse. Kravet från arbetsgivarna på införande av årsarbetstid var absolut och ledde till strandning av förhandlingarna.

I dag, torsdag, löper avtalen också ut för cirka 75 000 anställda inom it-sektorn. Det var dock först i går som parterna inledde faktiska förhandlingar. Trots det är ambitionen att avtal ska vara klara före helgen. Lyckas inte det kallas sektorns opartiska ordförande in på måndag. Arbetsgivarna, Almega it-företagens Arbetsgivarorganisation, överlämnade i går ett första heltäckande förslag till facken, Saco-förbunden CF, Jusek, Civilekonomerna, TCO-förbundet Sif och LO-förbundet Seko.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons