Annons

”Avtalet underlättar kamp mot bränderna”

Jörgen Warborn och Jessica Polfjärd.
Jörgen Warborn och Jessica Polfjärd. Foto: Henrik Montgomery/TT, Fredrik Persson/TT

Vänsterpartisterna Björk och Delgado Varas misstar sig grovt om att en blockering av frihandelsavtalet med Mercosur kommer att rädda Amazonas regnskogar från skogsbränder och klimatförändringar. Avtalet innehåller många delar som förbättrar det globala klimat- och miljöarbetet, skriver M-politikerna Jörgen Warborn och Jessica Polfjärd i en replik.

Under strecket
Publicerad

Omfattande skogsbränder rasar i världens mest artrika regnskog, Amazonas. Mer behöver göras för att bekämpa dem och motverka nya bränder i framtiden, men att som Vänsterpartiet använda denna katastrof som skäl till att stoppa ett historiskt handelsavtal är dock helt fel väg att gå, då det skulle innebära allvarliga risker för klimat och miljö.

Efter 20 års förhandlingar lyckades EU i juni i år sluta sitt största frihandelsavtal någonsin. Avtalet med Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay (Mercosur) underlättar handel för fler än 260 miljoner människor. Marknaden har tidigare varit stor, men sluten och Mercosur-länderna har traditionellt haft mycket höga tullar. Enbart de borttagna tullarna beräknas bespara europeiska företag nästan 45 miljarder kronor per år. Det kommer inte heller att fortsatt vara tillåtet med diskriminering av europeiska produkter.

Annons
Annons
Annons