Annons

Avtal som hotar välfärden otänkbart

AVTALSRÖRELSEN Som arbetsgivare inom stat, kommuner och landsting och näringsliv vill vi ta gemensamt ansvar. Vårt krav är sifferlösa centrala avtal. Och vi tänker inte teckna avtal som hotar välfärden, skriver Göran Ekström, Håkan Sörman och Urban Bäckström.

Under strecket
Publicerad

Resultatet av 2010 års avtalsrörelse kommer att ha en avgörande betydelse för Sveriges förmåga att återhämta sig från den ekonomiska kris som vi nu befinner oss i. Det är mot denna bakgrund anmärkningsvärt och mycket oroande att LO valt att gå ut med krav på lönehöjningar på över 3 procent i snitt, som lägst 2,6 och som högst 4,0 procent. Att i dagsläget kräva höga centrala lönelyft är inte förenligt med att ta samhällsansvar.

LO:s utspel innebär att det är av stor vikt med en god samordning på arbetsgivar- sidan. Vi som har undertecknat denna artikel representerar arbetsgivarna inom samtliga sektorer: staten, kommuner och landsting samt näringslivet. Vi ser alla det mycket bekymmersamma läget i samtliga våra sektorer, som är så självklart beroende av varandra. Mot denna bakgrund kommer vi gemensamt att ha följande tre utgångspunkter i avtalsförhandlingarna 2010:

Annons
Annons
Annons