Avstängda studenter blir fall för JO

Centerns EU-parlamentariker Lena Ek är upprörd över att studenter stängs av från universitetens nät på grund av misstankar om fildelning. Hon hävdar att det strider mot yttrandefriheten och kommer på fredagseftermiddagen att lämna in en JO-anmälan.

Under strecket
Publicerad
Lena Ek (C) är upprörd över att studenter stängs av från universitetens nät på grund av misstankar om fildelning.

Lena Ek (C) är upprörd över att studenter stängs av från universitetens nät på grund av misstankar om fildelning.

Foto: ALEXANDER VON SYDOW/SCANPIX
Annons

Det görs nu en JO-anmälan efter uppmärksamheten kring att flera universitet har stängt av studenter från det gemensamma Sunet efter misstankar om fildelning. SvD.se har tidigare skrivit om att både Uppsala universitet och Linköpings universitet stänger av elever efter påstötningar om olaglig nedladdning av till exempel filmer från privata bolag, oftast amerikanska.

Studenter som hört av sig till SvD menar att universiteten ofta skickar ut hotbrev och stänger av studenter. ”Det har även hänt att de skickat ut hotbrev för icke-koperingskyddat”, skriver en elev. Någon annan skriver att den först fick sex varningar innan avstängning. Sunet har under fredagen också förtydligat att det är de enskilda lärosätena som beslutar om eventuella avstängningar, och inte själva universitetsdatanätet Sunet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons