Annons

Avstängd dator slukar el

De färgade standbylamporna på tv:n och diskmaskinen är riktiga eltjuvar. Genom att stänga av elapparaterna ordentligt kan ett normalhushåll tjäna hundralappar, visar en ny undersökning. Men även till synes avstängda apparater slukar el.

Under strecket
Publicerad

Undersökningen är gjord av de danska elproducenternas branschorganisation Elfor under ett års tid. I undersökningen ingick 100 hushåll både i villor och lägenheter i ett genomsnittligt danskt samhälle.

– Men jag kan inte tänka mig att svenskarna skiljer sig så mycket från danskarna när det gäller användningen av elapparater. Standbyförbrukningen är hög i många europeiska länder, säger Richard Schalburg elplanerare på Elfor.
Enligt den danska undersökningen förbrukas i genomsnitt 10 procent av hushållens el i standby - viloläge. Det motsvarar 300 kilowattimmar per år. Vilket översatt till svenska förhållanden (beräknat på 85 öre per kilowattimme) blir drygt 250 kronor.
Ungefär vart sjunde hushåll i undersökningen hade en standbyförbrukning på mellan 20 och 30 procent. Och ju högre den totala elförbrukningen blev, desto större andel gick åt i standby.

Annons
Annons
Annons