X
Annons
X
Krönika

Mikael Parkvall: Avslöjar vårt språk att vi aldrig var smutsiga förr?

Sambanden mellan språk och kultur är inte så enkla som de brukar framställas i medier. Bara för att finskan har lånat ord för "dotter" och "mor" betyder det inte att det saknats kvinnor bland finnarna.

Svenskan har lånat ordet ”smutsig” från lågtyskan. Betyder det att järnålderssvenskar alltid var nybadade?
Svenskan har lånat ordet ”smutsig” från lågtyskan. Betyder det att järnålderssvenskar alltid var nybadade? Foto: Maja Jakobsson/TT

Medier har på sistone rapporterat om det sydostasiatiska språket jedek, som nyligen ”upptäckts” och dokumenterats av lundensiska lingvister. Just språkets struktur som sådan är kanske av begränsat intresse för lekmän, så de flesta (som antingen citerar TT eller Lunds universitets pressutskick) fokuserar på sambandet mellan språket och samhällsstrukturen. Vi serveras bilden av en jämställd paradistillvaro där ”mellanmänskligt våld är sällsynt” och ”föräldrar uppmanar sina barn att inte tävla med varandra”. En egendomsgemenskap antyds av att det saknas ”inhemska verb som betecknar ägande som låna, stjäla, köpa eller sälja”, samtidigt som det finns ”många ord för utbyte och fördelning”. (Hur man kan byta saker utan att äga dem framgår dock inte.)

Svenskan har lånat ordet ”smutsig” från lågtyskan. Betyder det att järnålderssvenskar alltid var nybadade?

Foto: Maja Jakobsson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X