Annons

Har jag en dålig dag kanske någon dörAvslöjar sina egna fel så att färre ska dö i vården

Han glömmer kolla blodsockret, ger inget adrenalin till en astmapatient och råkar skära hål på en urinblåsa. Christian Unge skriver om sina många misstag som läkare – och blottlägger sjukvårdens fatala systemfel.

Under strecket
Publicerad
Foto: Isabell Höjman/TT

Christian Unge, född 1972, arbetar som överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Han är specialist i internmedicin. Till vardags driver han podcasten ”Ronden” tillsammans med två läkarvänner. Han har även givit ut tre deckare.

Foto: Göran Segeholm
Foto: Isabell Höjman/TT
Foto: Isabell Höjman/TT

När Christian Unge inte jobbar som läkare skriver han spänningsromaner med en kirurg i huvudrollen, föreläser och spelar in podden ”Ronden”. Sin självbiografi om läkaryrket inleder han med en scen där han berättar för sin sjuårige sons klass om sitt arbete. När han bekänner att han flera gånger har begått misstag leder det till både upprördhet och oro bland barnen. ”Men ingen har väl dött?” blir den naturliga följdfrågan – och när Unge svarar att jo, han har faktiskt gjort misstag som inneburit att folk har dött, blir det alldeles knäpptyst i klassrummet.

Annons
Annons
Annons