Avslöjande scener från ett klassrum

experiment Dokumentären Vikarien kommer förhoppningsvis att väcka het debatt om lärarnas situation. Det är i alla fall en del av syftet för Åsa Blanck och Johan Palmgren som följt en nias sista termin på Hallonbergskolan i Stockholm. Vikarien går upp i åtta städer i dag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Intresset är redan stort bland lärare. Men Vikarien är i högsta grad också en film för föräldrar.
Teamet bakom filmen, Åsa Blanck 36 år och Johan Palmgren 39 år, träffades första gången på Kulturmejeriet i Lund, han som diskare, hon som servitris. Efter att han utbildat sig som möbelsnickare i Carl Malmstens skola och hon ägnat sig åt studier vid Lunds universitet förenades de på nytt - efter att ha filmat litet vid sidan om - på produktionsbolaget Modern TV. Nu har de jobbat ihop i åtta år. Genombrottet kom med dokumentären Ebba och Torgny, om kärlek på ålderns höst som visades i SVT år 2002. Vikarien, som blivit en och en halv timme lång visas först på bio och sedan i SVT och har fått stöd både från SVT och SFI.

– Det började med att Max Wejstorp, som är en gammal kompis, skickade ett mejl till sina vänner och bad oss komma och hjälpa hans elever med läxläsningen. Vi förstod ju att han hade det väldigt kämpigt samtidigt som han målade upp fantastiska scener från Hallonbergskolan, berättar Johan
Palmgren.
Max Wejstorp tyckte att de skulle komma ut och filma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons