Annons

Avslöjande sänker Sveriges trovärdighet

Sverige är inte längre en ledande röst för nedrustning. I internationella sammanhang kommer vi nu inte bara behöva förklara passiviteten från svenskt håll utan även svara på varför FOI och KTH har förhandlat om programvara som kan användas för Kinas kärnvapenprogram. Det är helt oacceptabelt, pinsamt och det är ett säkerhetspolitiskt hot, skriver Josefine Karlsson, generalsekreterare för IKFF.

Under strecket
Publicerad

I onsdags avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning ”Kinaaffären”. Den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ska under flera år, genom Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), ha förhandlat ett samarbetsavtal kring programvaran Edge som kan användas för missiler och robotar som därmed kan bära Kinas kärnvapen. Detta trots att det råder ett vapenembargo gentemot Kina.

Istället för att arbeta för ett förbud mot kärnvapen riskerar Sverige alltså att bidra till fortsatt upprustning. Det är en oacceptabel följd av Sveriges stora krigsmaterielindustri och det visar en allvarlig brist på respekt för svenska regelverk och demokrati. 

Annons
Annons
Annons