Avslöjande får Lundgren att kräva ny Natoutredning

Under strecket
Publicerad
Annons

Moderatledaren Bo Lundgren är kritisk och talar om socialdemokratisk dubbelmoral och kräver en ny utredning.

– Sverige hade en bättre återförsäkring än vi anade, säger Rolf Ekéus.
Det verkligt nya i hans utredning ”Fred och säkerhet” som lades fram i går är ett tidigare okänt dokument som Kennedy-administrationen antog 1962 och vars anda sedan gällde: ”Om Sverige i ett storkrig inte blir medkrigförande är det viktigt att det förblir vänligt neutralt. Vi ska därför uppmuntra och hjälpa Sverige, i enlighet med våra åtaganden i Nato, att motstå varje attack. I händelse av en sovjetisk attack mot Sverige ensamt, ska vi komma till Sveriges hjälp.”
Sverige utgick från att vi ytterst skulle få hjälp från USA, men enligt Ekéus gjordes inga svenska åtaganden i gengäld. I samma USA-dokument underströks att ”denna prioriterade hjälpgaranti” var politiskt känslig för övriga Nato-länder och för den svenska regeringen som ”samvetsgrant undvikit varje identifiering med Nato”.
Om Finland angreps av Sovjet skulle
Sverige erbjudas ”fullt Nato-medlemskap”.
Orsaken till att amerikanarna ställde ut den hemliga garantin var ”Sveriges strategiska läge och det bidrag som dess försvarsstyrka ger till Natos norra flank”. En sovjetisk attack, direkt eller indirekt, mot Sverige skulle ”vara en aggression som skulle utmana den fria världen, särskilt Sveriges Nato-grannar Danmark och Norge”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons