Annons
X
Annons
X

Avskedspresenten efter vd:ns fiaskoår: 17 miljoner

Electrolux avgående vd Keith McLoughlin går inte lottlös från vitvarujätten, trots ett katastrofalt sista år. Ett guldkantat konsultavtal ger honom hela 17 miljoner kronor för kommande tolv månader, kan SvD Näringsliv avslöja.

Electrolux stoppade affär med GE
Foto: Electrolux

Electrolux vd McLoughlin gör sin sista dag som vd den sista januari i år. Eftersom det var McLoughlin själv som sa upp sig utgår inget avgångsvederlag från bolaget. Men i stället för en så kallad traditionell fallskärm, som i McLoughlins fall skulle motsvarat en årslön på motsvarande drygt 10 miljoner kronor, får McLoughlin nu betydligt mer pengar av det Wallebergkontrollerade bolaget.

McLoughlin ska kvarstå som så kallad konsult till Electrolux i tolv månader efter att han slutat som vd. För det får han 2 miljoner dollar enligt Electrolux. Det motsvarar nära 17 miljoner kronor.

Konsultavtalet är därmed i princip värt lika mycket pengar som McLoughlin tjänade toppåret 2013. Då hade han både lön och bonus som vd på Electrolux.

Annons
X

Under 2014 fick han drygt 10 miljoner kronor i fast lön och 2 miljoner i bonus. Totalt 12 miljoner kronor i lön utöver andra ersättningar på 7,5 miljoner kronor och ett långsiktigt aktieprogram till ett värde på 655 000 kronor.

Vad McLoughlins ersättning blir för 2015 är inte känt än.

Efter den havererade affären med GE Appliances har det spekulerats i att McLoughlin var på väg bort. Det var i december som det blev känt att GE Appliances drog sig ur affären med Electrolux som väntades. Som salt på såren tvingas Electrolux dessutom betala en jättelika och ytterst ovanlig kompensationsavgift till GE för att affären inte blev av på totalt cirka 1,5 miljarder kronor.

Aktien störtdök efter beskedet i december och osäkerheten har ökat om bolaget kan nå sina finansiella mål även om de enligt bolaget kommer kvarstå.

Annons
Annons
X
Foto: Electrolux Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X