Recension

Peer GyntAvskalad Peer Gynt nära och charmig

Under strecket
Publicerad
Annons

All teater handlar om hur vi förhåller oss till det mänskliga som livsform, samhällsorganisation och etik. Dramat Peer Gynt handlar därutöver också om hur vi ­väljer och förmår att utvecklas som moraliska individer inom den plan som naturen/Gud lagt genom historien. Att förstå sig själv, att begripa sin situation och sina möjligheter är att kunna ­bejaka det egna växandet som människa. Allra bäst, menar Ibsen, blir individen genom andras tro, hopp och kärlek. Det är i and­ras hjärtan vi blir fullkomliga.
Pjäsen om Peer Gynt kan spelas som ett fem timmar långt drömspel med en hel trio Peer-ar men också som ett 70 minuter långt maskspel, beledsagat av folkmusik. Det visar den enkla iscensättning som just nu gästspelar på Teater Pero. Uppsättningen är genererad av energin från Västanå Teater, producerad av Jahuha kulturproduktion – namnet är en förkortning av Jakob Hultcrantz Hansson som här spelar Peer och alla andra roller. Klanen Stinnerbom står för regi (Leif), kostym (Inger) och musik (Magnus) och regikonceptet följer den folkkulturbyggda stili­sering familjen kontinuerligt utfors­kat under åren. Inspiration har också kommit från Allan Edwall som ju ensam spelat hela ­antika pjäser med hjälp av olika masker och tonfall.

Nu ska jag skala dig, Peer – säger Jakob Hultcrantz Hansson som inledningsord efter att musikern Anders Nygårds dragit igång polskan på sin fiol. Bakom dem står fem masker på varsin ställning: en mor, en trolldotter, en Dovrekung, en gammal Peer – men Solveig, hon som är kärleken, hon är blott musik och sol. Och sagt och gjort, det skalas. Här står en Peer som följer sina kejsarfantasier, flyr undan alla svårigheter, väljer den breda vägen – enligt råd från Böjgen – och till sist hamnar på sinnessjukhus – han har förlorat sig själv.
Jakob Hultcrantz Hansson har själv gjort en rolig och underfundig nedstrykning och bearbetning av texten och lagt till små kommentarer. Delar av skeendet är bortskalat – kvar är det som handlar om den stora grundfrågan: Vem är jag? Var och en av oss ska dikta våra liv, det gäller bara att inte ljuga bort det. Att bli sig själv, men inte sig själv nog.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons