Annons

”Avskaffa onödiga lagar om småsaker”

Romina Pourmokhtari och Frida Jansson.
Romina Pourmokhtari och Frida Jansson. Foto: Pressbilder

Vi bör ta bort en rad olika lagar som tillkommit efter intressegruppers påtryckningar eller har ett gott ändamål utan att generera särskilt stora effekter. Det skriver Romina Pourmokhtari och Frida Jansson, Luf.

Under strecket
Publicerad

En vanlig svensk lagbok består av över 850 lagar. En del av lagarna förbjuder mord, stöld och att skada miljön. Dessa är definitivt handlingar som bör bestraffas av staten. Men det finns en rad olika lagar som tillkommit efter vissa intressegruppers påtryckningar eller har ett gott ändamål utan att generera särskilt stora effekter. De är onödiga och borde tas bort.

Ett exempel på en sådan regel är begränsningen av hur många cigaretter ett paket får innehålla (20 stycken), vilket är anledningen till att man inte får sälja enstaka cigaretter till glada människor som är ute på krogen. Ett annat är danstillståndet, som riksdagen ville avskaffa men regeringen behöll efter en utredning 2018. Det innebär att man behöver tillstånd för att dansa offentligt. Ett tredje exempel är att man behöver söka polistillstånd för att anordna loppmarknader eller att det finns ett krav på tillredd mat för att få driva en vinbar. Maten får inte bara vara mikrad – man ska ha förädlat råvarorna på ett visst sätt för att få servera ett glas vin till dem.

Annons
Annons
Annons