Annons

Avsatt vd hett byte på marknaden

Sparkade börsdirektörer är eftertraktade på arbetsmarknaden. En tredjedel av de 60 vd:ar som lämnade börsen 2001, är i dag verksamma som styrelseledamöter i noterade bolag. Andra har fått nya toppjobb på eller utanför börsen, visar SvD Näringslivs granskning.

Under strecket
Publicerad

De verkställande direktörerna på börsen byts ut lika ofta som gemene man byter kalsonger, var och varannan dag. I fjol fick 70 börsbolag ny toppchef och i år har hittills ett femtiotal bolag på börsen bytt vd. Men trots att många direktörer får sparken på grund av dåliga resultat eller konflikter med styrelsen, har de inga problem att hitta nya toppjobb. Det visar SvD Näringslivs genomgång av de 60 vd:ar som lämnade börsen 2001.

Många har intagit nya vd-stolar och en knapp tredjedel är två år senare tillbaka på börsen, i form av styrelseledamöter. - De som lämnar de allra största bolagen har alltid en attraktivitet i marknaden, det gäller även om de har avskedats. De har ett kontaktnät och en erfarenhet som är svårslagen, säger Göran Jansson, chefsrekryterare på Jansson Partners. Även direktörer som sparkats från mindre börsbolag tas med i beräkningen vid rekryteringar. De vd:ar som dragit på sig ett negativt rykte, kan behöva en viss inkubationstid innan de hittar tillbaka till hetluften. Men mycket få hamnar helt i kylan. Göran Wågström är en före detta börs-vd som återvänt till näringslivet. Han var vd för internetkonsulten Adcore, vars gloria svärtades ner rejält under våren 2001. I juni fick Göran Wågström sparken under buller och bång. I dag, två år senare, sitter han som vd för mjukvarubolaget Corus Technologies och innehar en rad styrelseuppdrag, bland annat i OM Technology. För två andra it-profiler, Jörgen Larsson, före detta vd i Mind, och Marcus Bäcklund, för detta vd i Cell, tycks bolagsflopparna inte heller vara någon belastning. Bägge är i dag konsulter hos Deseven.

Annons
Annons
Annons