Annons
X
Annons
X

Avreglering av Apoteket kan ge dyrare läkemedel

Avregleringen av apoteksmonopolet leder till dyrare receptbelagda läkemedel för både skattebetalare och patienter. Enligt socialdemokraterna är det istället de nya privata apoteksföretagen som tar hem vinsten. Så är det inte tänkt, säger man på regeringskansliet.

I tisdags skickade socialminister Göran Hägglund över sitt förslag om en reformerad apoteksmarknad till lagrådet för granskning. Tanken är att reformen ska träda i kraft den 1 juli nästa år.

I förslaget står bland annat att marknadens lönsamhet bör garanteras genom att handelsmarginalen mellan läkemedlets inköpspris och försäljningspris ”inte får vara väsens­skild från den som apoteks­bolag redovisar i andra jämför­bara ­länder”. Och det är en skrivning som upprör Ylva Johansson, socialpolitisk talesperson för socialdemokraterna.

– I praktiken innebär det att handelsmarginalen höjs från 17 procent som det statliga Apoteket AB har idag till 35 procent som snittet ligger på bland apoteksbolagen i Europa. Läkemedelspriserna kommer bli högre än idag och vinsterna tar bolagen hem. Staten borde se till att skatte­betalarna får bra valuta för sina pengar, inte att garantera lönsamhet för marknaden, säger Ylva Johansson.
**
Hon anser att** den nuvarande lägre handelsmarginalen på 17 procent borde räcka. Hon reagerar också på att det i lagrådsremissen står så tydligt att den prismodell som ska införas sammantaget ­leder till en viss fördel för ”större vertikalt integrerade aktörer”.

Annons
X

– I klarspråk betyder det de stora europeiska apotekskedjorna som nu bara väntar på att få komma in på den svenska marknaden. Det är de som ska gynnas medan de små aktörerna förlorar, tvärtemot vad alliansen brukar säga för att försvara avregleringen, säger Ylva Johansson.

Joakim Pettersson, politisk sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund, menar att Ylva Johanssons beskrivning är skev.

– Hon glömmer att nämna att vårt förslag bygger på att vi ska pressa ner inköpspriserna från läkemedelsföretagen. Lyckas vi med det kommer det inte att bli några kostnadsökningar för konsumenterna även om handelsmarginalen ökar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han pekar också på att Sverige idag har de högsta inköpspriserna för originalpreparat som är patentskyddade.

  – De ligger 5–10 procent högre i Sverige och genererar förstås en högre vinst för läkemedelsföre­tagen. Men tydligen anser socialdemokraterna att det är bättre än att de nya apoteksaktörerna får en större marginal så att de kan öka servicen och tillgängligheten för kunderna, säger Joakim Pettersson.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X