Annons

Okända hotet mot avokadon: ”Kan försvinna”

MICHOACÁN, MEXIKO | Produktionen av mexikansk avokado har mångdubblats under frihandelsavtalet Nafta. Men exportsuccén har en baksida. Illegala odlingar, avskogning och kemikalier påverkar såväl människor som natur. Samtidigt ligger Donald Trumps hot mot handeln ständigt i luften.

Publicerad
Produktionen och exporten av mexikansk avokado har mångdubblats de senaste tjugo åren. Majoriteten odlas i delstaten Michoacán.
Produktionen och exporten av mexikansk avokado har mångdubblats de senaste tjugo åren. Majoriteten odlas i delstaten Michoacán. Foto: Åsa Welander

Maskinerna rullar utan avbrott: scannar, väger, sorterar och märker avokadon. Den sista delen av sorteringen sker manuellt, utifrån färg, storlek och kvalitet.

Produktionen och exporten av mexikansk avokado har mångdubblats de senaste tjugo åren. Majoriteten odlas i delstaten Michoacán.

Foto: Åsa Welander Bild 1 av 8

18-årge Christian Servin jobbar som avokadoplockare. Det är ett daglönejobb och de får betalt utifrån hur många backar de fyller.

Foto: Åsa Welander Bild 2 av 8

Armando López Orduña är vd för verksamheten på Apeam, föreningen för odlare och distributörer som exporterar mexikansk avokado.

Foto: Åsa Welander Bild 3 av 8

Silvia Guerrero, 43, är egentligen frisör, men började jobba inom avokadoindustrin bland annat för att det är bättre betalt.

Foto: Åsa Welander Bild 4 av 8

”Välkommen till Uruapan – avokadons världshuvudstad.” Mexiko producerar mest avokado i hela världen och den största delen odlas i delstaten Michoacán.

Foto: Åsa Welander Bild 5 av 8

Mayra Fuerte har kommit till vårdcentralen med barnen Hugo och Isabel. Hennes man jobbar på en avokadoodling har fått utslag av bekämpningsmedlen de använder.

Foto: Åsa Welander Bild 6 av 8

Mayra Gavito är forskare vid Institutet för ekosystem och hållbarhet vid universitetet UNAM i Morelia. Hon säger att det värsta är att expansionen av odlingarna sker helt okontrollerat.

Foto: Åsa Welander Bild 7 av 8

Förra året exporterades över en miljon ton avokado från regionen, varav över 80 procent gick till USA. Först sorteras den efter storlek, färg och kvalitet.

Foto: Åsa Welander Bild 8 av 8