X
Annons
X

Avlägsna öar nås lättast med lastfartyg

SvD reste till unika Marquesasöarna med lastfartyget Aranui 3, som konstruerats för att kunna ta passagerare. Ett annorlunda – men bekvämt – sätt att besöka Franska Polynesiens mest genuina och avlägsna ögrupp.

"Den första upplevelsen kan aldrig förnyas. Den första kärleken, den första soluppgången, den första söderhavsön är avgränsade minnen – de rörde en gång vid en sinnets oskuld."

Så skrev Robert Louis Stevenson i "I Söderhavet" om sin första morgon vid Marquesasöarna. Författaren till "Skattkammarön" är ännu en känd person som flydde till Söderhavet, i hans fall av hälsoskäl. Stevensons första angöring 1888 med skonaren Casco var huvudön Nuku Hiva.

Lastfaryget Aranul 3 byggdes för 200 passagerare. REstaurangen serverar alltid tre rätter, hytterna håller god standard och stämningen är glatt internationell. Bäst är stoppen på öarna, med val mellan vandring eller bybesök.

Foto: PETER HANNEBERG Bild 1 av 4

Jungfrubukten på Fatu Hiva, vackrast i Margusas. Här sökte Thor och LIv Heyerdahl paradiset 1937. Efter ett och ett halvt år flydde de från termitangrepp, lokala schismer och brist på mat.

Foto: PETER HANNEBERG Bild 2 av 4

Poolen ombord är perfekt efter svettiga öbesök.

Foto: PETER HANNEBERG Bild 3 av 4

Tatuerarna i Marquesas är världsberömda.

Foto: PETER HANNEBERG Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X