Annons

Avicii tribute concert for mental health awarenessAvicii inte bara hyllad – utan spöklikt närvarande

”Avicii tribute” på Friends Arena.
”Avicii tribute” på Friends Arena. Foto: Lena Larsson

Sorgen är en kontrast i den partyfyllda musiken när Avicii hyllas i en maratonkväll där ett tjugotal artister strör stjärnglans och melankoli över en fullpackad arena.

Under strecket
Publicerad

”Avicii tribute” på Friends arena.

Foto: Lena LarssonBild 1 av 3

Ett publikrekord sattes när 58 163 personer kom till Friends Arena i Stockholm för att hylla Tim "Avicii" Bergling.

Foto: Lena LarssonBild 2 av 3

Publikrekord sattes på Friends Arena i samband med ”Avicii tribute”. Omkring 20 artister tillsammans med ett liveband framförde Aviciis stora hits i ny tappning.

Foto: Lena LarssonBild 3 av 3

Det är en lång kväll. Aviciis hyllning startar redan klockan 16 med insläpp och dj-fest och avslutas 23.30 med den mest ikoniska och kända låten. Först är det ren Summerburst-känsla nere på parketten. I barerna säljs både mat och dryck, det är trångt och svettigt. EDM-stjärnorna avlöser varandra som på en sommarfestivaldag.

Men när norske Kygo spelar sin soldränkta ölivs-house är volymen svag och det svävar ett mörkt moln över de lätta tonerna. Han kallar Avicii för en av sina första inspirationer och passar över stafettpinnen till den franske veteranen David Guetta. Det känns som om de är förband till Avicii, att han när som helst ska stå där bakom podiet och forma händerna till ett hjärta. Guetta spelar en låt han skrev efter beskedet att Avicii aldrig någonsin kommer att dyka upp på en scen igen. Dj:en säger att han aldrig tidigare har spelat den och att han aldrig kommer att göra det igen.

Annons
Annons
Annons