Annons

Avhoppare med en agenda för Sverige

Under strecket
Publicerad

Vissa frågor som vi nöter våra tungor att debattera om och om igen har en lustig dimension av att egentligen kännas förutbestämda. Vi diskuterar las hela tiden och om och om igen, men egentligen vet vi att förr eller senare kommer de nödvändiga förändringarna att ske. Allt pratande är bara en smärtsam förlossning. Ont när knoppar brister, livets tvekan och allt det där... Samma känsla får jag gång på gång när jag hör Jan Edling berätta om sin nya bok
Agenda för Sverige (Ekerlids). Så mycket av det han säger är självklart riktigt. Det gäller bara att sluta tveka och bråka.

Det var smått sensationellt, tillfället då Edling lämnade sin tjänst på LO i protest mot att organisationen plötsligt inte ville publicera hans skrift om arbetslöshet, de omfattande förtidspensioneringarna och sjukskrivningarna. Till saken hör att LO hade publicerat dessa tankar förut. Men det var innan Moderaterna blev Nya moderaterna. Och framför allt – det var inte när valrörelsen 2006 stod för dörren och gjorde det omöjligt för LO att publicera skrifter som gav borgerligheten ammunition. Att Edling hade rätt i sina slutsatser var tydligen av sekundär betydelse. Edling gjorde det enda rätta och lämnade LO. Han tog sina idéer med sig och fortsatte fundera på Sveriges framtid på Vinnova.

Annons
Annons
Annons