Avhopp skakar Lulas krisdrabbade regering

Brasiliens president Lula da Silva bedyrar sin oskuld. Men den växande korruptionsskandalen i hans PT-parti slår hårt mot hans trovärdighet. Nu hoppar ett tjugotal av partiets parlamentariker av i protest.

Under strecket
Publicerad
Annons

De hade väntat in i det sista med sitt beslut; men i helgen bestämde de sig:

– Jag har dragit på det, främst av känslomässiga skäl. Men efter Lulas tal har jag inget annat alternativ än att lämna partiet, förklarade en av de mer kända avhopparna, senatorn Cristovam Buarque, som varit utbildningsminister i Lulas regering.
I fredags höll Lula ett tv- och radiotal till nationen där han bad om förlåtelse för den korruptionsskandal som skakar nationen och det arbetarparti (PT) som han själv var med och grundade för 25 år sedan.
Sedan bomben briserade i juni, att PT mutat sig till politiskt stöd i parlamentet, har skandalen växt till den största politiska krisen i Brasilien på årtionden. Fyra av topparna i partiet, inklusive PT:s ordförande, har avgått, liksom den mäktige ministern José Dirceu, som var Lulas högra hand och PT:s förre ordförande. Men Lula själv hävdar att han inget visste.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons