Annons

Avhopp riskerar Sveriges anseende

STRIDSGRUPP De rödgröna vill att Sverige ska hoppa av ledarskapet för den nordiska stridsgruppen NBG11. Det betyder att EU:s förmåga att snabbt hantera kriser kraftigt minskar, skriver försvarsminister Sten Tolgfors.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokraterna får nu stå till svars för de uppgörelser om utrikes- och säkerhetspolitik som partiet har träffat med framförallt Vänsterpartiet. Kravet att avskaffa alla amerikanska utländska baser är bara ett av många förslag från oppositionen, som om de förverkligas skulle skada säkerheten i världen och Sveriges anseende i utrikes- och säkerhetspolitiken.

EU har ständigt två stående och insatsberedda stridsgrupper som medlemsländerna delar på ansvaret för. De har tio dagars beredskap för insatser i varje konfliktnivå, i princip var som helst i världen. Ett antal konflikter, inte minst i Afrika, har lärt oss att EU måste kunna agera snabbt för att stoppa konflikter och humanitära katastrofer. Det krävs inte bara politisk vilja utan också militär beredskap för att kunna göra en skillnad för freden.

Annons
Annons
Annons