Annons
X
Annons
X

Avgörande val för Ukraina

På söndag ska Ukraina välja ett nytt parlament och på måndag kommer preliminära resultat. Lika viktigt är dock om valobservatörernas rapport anser valet som legitimt. Fuskdebatten har varit en viktig ingrediens i all förhandsdiskussion.

[object Object]
Anhängare av Udar-partiets ledare Vitalij Klitjko viftar med partiflaggor i samband med ett möte utanför Kiev i fredags. Foto: REUTERS

Opinionssiffrorna talar om att president Viktor Janukovitjs Regionernas parti kommer att få flest röster i partivalet, siffrorna pendlar mellan 26 och 28 procent. De två stora utmanarna är Fosterlandet - en koalition med Julia Timosjenko och Arsenij Jatsenjuks partier - och Udar som leds av den färgstarke världsmästaren i boxning, Vitalij Klitjko.

Den senare har gått som en raket i opinionsundersökningarna de senaste veckorna och det finns analytiker som menar att Klitjkos parti till och med kan utmana Regionpartiet.

Det är här diskussionen om rösträkningen kommer in. Under SvD:s veckolånga besök i Ukraina talade så gott som alla vi talade med om maktapparatens vilja och möjligheter till fusk. Av många skäl kommer Janukovitjs män knappast att tillåta att en uppstickare som Vitalij Klitjko skulle få fler röster än Regionpartiet, inte minst med tanke på nästa presidentval vore det förödande för Janukovitj.

Annons
X

Partivalet tillsätter dock bara halva det nya parlamentet. De övriga 225 platserna tillsätts i enmansvalkretsar och där har möjligheterna att påverka resultatet än större betydelse. I valkretsarna handlar det bara om att få flest röster och eftersom det ofta är minst ett tiotal kandidater kan det räcka med 15-20 procent för att vinna. Och de som då har chans att ”rätta till” protokollen har förstås en stor fördel.

Regionpartiet dominerar i de flesta valkommissioner medan Udar inte finns representerat i en enda.

Många talar om att detta val är avgörande för demokratins utveckling i landet. Om Janukovitjs parti får en klar majoritet är risken stor att Viktor Janukovitjs redan auktoritära styre förstärks och att den korruption som växt lavinartad fortsätter i samma takt.

– Om Janukovitj tillsammans med kommunisterna får över 300 platser i det nya parlamentet är det kört. Det här är sista chansen för att bevara demokratin i vårt land, sade Mikola Kniazjytskij, chef för en av få oberoende tv-kanaler, häromveckan till SvD.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Anhängare av Udar-partiets ledare Vitalij Klitjko viftar med partiflaggor i samband med ett möte utanför Kiev i fredags.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X