Annons
X
Annons
X

Avgörande slutspurt i avtalsrörelsen

Pressen ökar på parterna som förhandlar om industriavtalet. Om ingen överenskommelse nås senast på torsdag är risken stor för konflikt. Än så länge råder optimism om att gå i mål.

Av TT

Slutförhandlingarna inleddes före påsk för att på söndagen gå in i ett skarpare läge. Industrifacken samlade förhandlingsdelegationer i Stockholm och därmed är slutspurten inledd.

Inga kontakter har tagits mellan parterna tidigare under påskhelgen och de står fortfarande långt ifrån varandra. Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, är ändå försiktigt optimistisk:

– Jag tror att vi har goda möjligheter att komma överens. Det är det målsnöret vi har att gå efter.

Annons
X

Anders Ferbe, förbundsordförande i IF Metall, tror att det går att nå ett avtal till den 31 mars:

– Vi är helt fokuserade på att försöka hitta en uppgörelse.

– Det som är skillnad den här gången är att industrins lönenormerande roll utmanas från så pass många håll. Det är lite udda jämfört med hur det varit de senaste 20 åren.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Per Hidesten är det nödvändigt att växla ned löneökningarna för att Sverige ska kunna stå sig internationellt. Mot det invänder facken att det går bra för svensk ekonomi.

  Slutförhandlingarna leds av fem opartiska ordförande (opo). Stötestenarna rör framför allt löneökningarna, men även krav på förstärkning av avtalspensionen och arbetsgivarnas krav på mer flexibla arbetstider vilket facket anser vara en försämring av kollektivavtalen.

  Söndagens förhandlingar avbröts tidigt på kvällen. De återupptas på måndag morgon.

  Avtalet för industrifacken GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen är vägledande för övriga avtal.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X