Annons

HD utvisar ung man efter attack mot synagoga

Synagogan i Göteborg utsattes för en brandattack i december 2017. På det staket som omger synagogan fäste göteborgare kärlekshälsningar till församlingen efter händelsen. Nu har Högsta domstolen beslutat att utvisa en av de män som dömdes för dådet. Arkivbild.
Synagogan i Göteborg utsattes för en brandattack i december 2017. På det staket som omger synagogan fäste göteborgare kärlekshälsningar till församlingen efter händelsen. Nu har Högsta domstolen beslutat att utvisa en av de män som dömdes för dådet. Arkivbild. Foto: Nora Lorek/ TT

En 23-årig man som av svenska myndigheter betraktas som medborgare i Palestina kan utvisas till Gaza beslutar Högsta domstolen (HD).

Mannens ärende är ett av tre som prövats av HD för att klargöra praxis för utvisningsbeslut som gäller utlänningar dömda för brott i Sverige.

Under strecket
Carl Cato / TT
Uppdaterad
Publicerad

Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till synagogan i Göteborg efter attacken förra vintern. Arkivbild.

Foto: Nora Lorek/ TT Bild 1 av 2

I dag meddelar Högsta domstolen beslut som kan påverka vilka som kan utvisas efter att ha dömts för brott i Sverige. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2

Den i dag 23-årige mannen deltog i en attack mot synagogan i Göteborg i december 2017. En grupp personer kastade brinnande föremål mot bilar som stod parkerade utanför en ungdomsfest i synagogans församlingslokal. Ingen kom till skada under attacken och eftersom det regnade kraftigt hindrades elden från att sprida sig, men 23-åringen och två andra män i 20-årsåldern dömdes till fängelse för bland annat grovt olaga hot.

I tingsrätten beslutades även om utvisning av mannen, som kommer från Gaza och av svenska myndigheter anses vara palestinsk medborgare. Hovrätten hävde dock beslutet om utvisning med hänvisning till att en utlänning inte får utvisas till ett land där denne skulle kunna utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling.

Annons
Annons
Annons