Annons
Recension

Doften av en manAvgörande möten med praktarslen och andra män

Agneta Pleijels ”Doften av en man” är andra delen av hennes självbiografiska serie som inleddes med ”Spådomen” 2015.
Agneta Pleijels ”Doften av en man” är andra delen av hennes självbiografiska serie som inleddes med ”Spådomen” 2015. Foto: NORA LOREK / TT

Agneta Pleijels text har en lyster som går långt utanför memoarens redovisande. I en utvecklingsberättelse av klassiskt feministiskt snitt minns hon mer än de flesta.

Under strecket
Publicerad

Bokomslag

Bild 1 av 1

Ett flickebarn ska bli kvinna, det kan bara ske genom männen. Så tycks det i alla fall den unga Agneta som är ”hon” i andra delen i Agneta Pleijels självbiografiska serie. Hon som i ”Spådomen” försökte finna sig en plats i barndomslandet där något var sant och äkta, bortom föräldrarnas lögner och dimridåer. Nu är det vuxenheten som ska erövras, en plats där ute i världen.

Det börjar med en flytt till Göteborg i skiftet mellan 50- och 60-tal. Hon ska studera på universitetet och får hyra ett mörkt och fuktigt rum i Haga, där hon förskansar sig bakom sina böcker och anteckningar. I början är hon ensam. Sedan finner hon den sövande trösten i att ligga med män. Hon gör det utan skam, men också utan riktig övertygelse. Som något en bör göra. En väg mot vuxenblivande men också ett bedövningsmedel, en klassisk strategi för att fylla tomrummet, tysta småjävlarna.

Annons
Annons
Annons