Torbjörn Isacson:Avgörande hur kreditförlusterna värderas

Torbjörn Isacson
Swedbank redovisade lägre kreditförluster än väntat.
Swedbank redovisade lägre kreditförluster än väntat. Foto: Lars Pehrson

Nordea och Swedbank bekräftade på fredagen bilden att kreditförluster nu kommer i fokus. Men skillnaderna mellan bankerna är stora. Allt beror på hur kreditförlusterna utvecklas, och hur bankledningarna tar höjd för det, skriver SvD:s Torbjörn Isacson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Bortsett från att de traditionella storföretagsbankerna SEB och Danske Bank redovisade kraftigt förbättrat tradingnetto så handlade rapporterna för andra kvartalet främst om kreditförluster. Nordeas nära 700 miljoner euro i kreditförluster för det andra kvartalet var väsentligt sämre än samma period i fjol och första kvartalet i år samt även analytikernas prognoser. Den största delen är dock en beräkning av framtida förluster.

Att Nordea skulle vara värst i gruppen är inte så förvånande. Den nordiska positionen gör exempelvis att Nordea har större exponering mot problemfyllda branscher som olja, gas och offshore som alla står för en stor del av kreditförlusterna. Och även om Nordeas vd Frank Vang-Jensen hävdar att kvaliteten i kreditportföljen är fortsatt stark så är den sämre än för en del konkurrenter.

Annons
Annons
Annons