Recension

En storm kom från paradisetÄventyrliga fäder hett romanstoff

FRÅNVARANDE Den ene var dömd sol-och-vårare, den andre återvände till Afrika för att få flyga besprutningsplan. Båda var frånvarande pappor, och kanske är det just det som har drivit Aleksander Motturi och Johannes Anyuru att skriva romaner om deras livsöden, skriver Paulina Helgeson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Två fäder, två söner, två böcker. Kanske är det en liten pappaboksrevival som anas när Aleksander Motturi och Johannes Anyuru båda ger ut böcker som handlar om deras fäders respektive livsöden. Slumpmässiga likheter sticker upp huvudet och ger sig tillkänna när man läser böckerna efter varandra, som att båda fäderna växte upp med brutala och misshandlande äldre bröder och att de ibland rör sig på samma platser i Afrika, påverkade av kolonialmakternas agerande.

Men bortsett från de just slumpmässiga likheterna, så är de två böckerna olika varandra. Aleksander Motturi, som debuterade skönlitterärt förra året med romanen ”Diabetikern”, har med ”Svindlarprästen” skrivit en förhållandevis lång och på vissa sätt detaljerad berättelse om den i bedrägliga pengaaffärer nästan osannolikt framgångsrike fadern. John T, John Peter Daniels, Zulfikar Mohammed T – namnen, liksom platserna, var många och skiftande, men hans förmåga att övertyga, komma nära och få som han ville, verkade vara konstant.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons