Barbro Eberan:Äventyret lockade svenskar till SS

Det var inte bara till Finland som frivilliga svenska soldater sökte sig under andra världskriget. En ny bok riktar ljuset mot de 270 nazianstrukna svenskar som anslöt sig till Hitlers elitstyrka Waffen-SS.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Sven Olov Lindholm, som grundade Nationalsocialistiska arbetarepartiet 1933, i talarstolen.

Sven Olov Lindholm, som grundade Nationalsocialistiska arbetarepartiet 1933, i talarstolen.

Foto: FISCHER & CO
Annons

Under andra världskriget stred 270 svenskar i Hitlers elitstyrka Waffen-SS. Varför ställde de upp på Tysklands sida i kriget? Vad innebar det för deras familjer hemma? Hur upplevde de kriget och vad skedde när de återvände till Sverige efter krigsslutet? Dessa frågor behandlar Bosse Schön, journalist och förläggare, i en nyutkommen bok: ”Hitlers svenska SS-soldater. Brev och dagböcker” (Fischer & Co). Han har i flera decennier ägnat sig åt att kartlägga Sveriges tvetydiga förhållande till Nazityskland under andra världskriget. I denna bok fokuserar han på de svenskar som anmälde sig frivilligt till Waffen-SS. Han belyser deras bakgrund och motiv att ta värvning och skildrar deras upplevelser under och efter kriget. Boken är rikt illustrerad med foton och teckningar.

1999 skrev Der Spiegel en kritisk artikel om Sveriges motvilja mot att göra upp med sitt bruna förflutna, för att det ”inte passar in i den lyckliga Pippi Långstrump-världen”. Strax därefter publicerades ”Svenskarna som stred för Hitler” av Bosse Schön. I Sverige liksom i andra europeiska länder var det krigsgenerationens barn som tog itu med att riva ner de myter som föräldragenerationen byggt upp. Bosse Schöns bok utlöste en känsloladdad debatt som visade hur starkt motståndet var mot att klarlägga landets naziförflutna. Statsministern Göran Persson, född 1949, initierade därpå forskningsprojektet ”Swenaz” för att utreda sanningen om Sveriges roll under Hitlertiden.

Annons
Annons
Annons