Annons

Även Winberg kan tänka sig städavdrag

Även Margareta Winberg (s), före detta minister kan tänka sig att begära skatteavdrag för städning i hemmet, trots att hennes parti är emot reformen. ”Man lever som man lär till dess att tiderna förändras”, säger hon till SvD.se. Men Maria Leissner, före detta fp-ledare tycker inte att politiker ska frångå sin partideologi i det privata.

Under strecket
Publicerad

Maria Leissner, Margareta Winberg och Gustav Fridolin.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1

Maria Leissner, Margareta Winberg och Gustav Fridolin.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Maria Leissner, Margareta Winberg och Gustav Fridolin.
Maria Leissner, Margareta Winberg och Gustav Fridolin. Foto: SCANPIX

SvD:s avslöjande i dag att det förra socialdemokratiska statsrådet Ylva Johansson har begärt skatteavdrag för städning i hemmet, trots att partiet är emot reformen har lett till flera kritiska röster. Bland annat anser statsminister Fredrik Reinfeldt att beslutet är hyckleri eftersom Johansson som vård- och äldreomsorgsministern bestämt avvisade förslaget 2004 och kallade skattereformen ”pigavdrag” i enlighet med flera av sina partikollegor.

Men före detta statsrådet Margareta Winberg (s) numera ordförande för Svenska Spel tycker inte att Ylva Johansson agerat felaktigt. Själv funderar hon också på att utnyttja den borgerliga regeringens skatteavdrag för hushållsnära tjänster – trots att hon principiellt är emot det.

Annons
Annons

– Jag jobbar mycket och har lite tid så jag överväger det för egen räkning. Men jag har heller aldrig varit emot städhjälp i hemmet som en del av mina partikamrater. Däremot tycker jag inte att reformen ska gynna sådana som mig som egentlighen har råd oavsett avdrag, säger hon till SvD.se.

Men du skulle ändå kunna tänka dig att utnyttja avdragsrätten?

– Ja, eftersom jag har behovet. Det är ju inte jag som har bestämt de nya reglerna. Man lever som man lär till dess att situationen förändras.

Hur väljarna uppfattar kovändningen har hon svårt att avgöra.

– Så länge man förklarar hur man resonerar tror jag folk har förståelse. Som politiker får man ofta anledning att överväga beslut både en och två gånger och det ställs stundtals närmast orimliga krav. Man kan bara göra sitt bästa och försöka leva efter de värderingar man företräder.

Själv minns hon att man ofta diskuterade just privata skatteavdrag i regeringen under Ingvar Carlssons tid som statsminister.

– Han sa alltid: var noga med hur du förklarar dig till skattemyndigheterna. Så det var jag. Och de gav mig aldrig avslag. Ibland är vi kanske hårdare mot oss själva än vad vi borde vara, säger hon till SvD.se.

Maria Leissner, före detta fp-ledare avstod dock regelbundet från skatteavdrag under sin tid som politiker av rädsla för att göra något som skulle kunna missuppfattas.

– Det finns en annan uppsättning regler för politiker än för andra människor. Trovärdigheten som folkvald är hela förutsättningen och om den skadas är det svårt att reparera.

Att utnyttja en avdragsrätt som man själv varit kritisk till tycker hon är omoraliskt.

Annons
Annons

– För en socialdemokrat blir det svårförklarat i nästa valrörelse när man ska söka nytt förtroende. På samma sätt som det blir svårt för en liberal som röstat jag till FRA-förslaget eller en miljöpartist som kör en stadsjeep, säger hon till SvD.se.

Själv kände hon sig ofta ”granskad in på bara kroppen” som ledande politiker och tror att den intensiva mediebevakningen är en av anledningarna till att många unga väljer bort att engagera sig politiskt.

– Som politiker är man ju bara människa. Men ändå är det få brister som är tillåtna, trots att man är en representant för just vanliga människor.

Men Gustav Fridolin, med ett förflutet som riksdagsledamot för miljöpartiet tror inte att den intensiva granskningen av politiker är anledningen till det svikande intresset för politiskt engagemang bland unga.

– Det handlar snarare om att många upplever det som att partipolitik står så långt från verkligheten.

Han tycker det är bra att det ställs högre krav på politiker än på vanliga människor.

– Det är en bra grundprincip att politiker ska leva som de lär. Ett fall som Ylva Johansson kan bli förvirrande för folk, att vara emot i politiken men för i det privata. Dessutom finns det ingen anledning, politiker tjänar så de klarar sig ändå.

Samtidigt erkänner han att det ibland kunde vara svårt att leva upp till förväntningarna och de krav som ställs på politiker att leva som de predikar.

– Man är ju ändå en del av det samhälle som man vill förändra, även en miljöpartist släpper ut koldioxid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons