Andreas Grube:Även vinproducenter tar till säljande floskler

Andreas Grube
Under strecket
Publicerad
Annons

Jag älskar språk. På samma sätt som en stor vinupplevelse kan göra mig uppfylld och nästan hög kan en snillrikt formulerad mening eller en välskriven bok också ge mig den där känslan av själslig eufori.

Det är fascinerande hur språket har förmågan att trigga saker inom oss. Hur vissa ord har så starkt symbolvärde att vi, även om det handlar om urholkade floskler, liksom bortser från deras verkliga betydelse.

Hur ofta stöter vi inte i vinreklam på populära floskler som ”familjeägt”, ”utvalda druvor”, ”skördat för hand”, ”vingård med anor” eller för all del ”exklusiv trälåda”.

Den så kallade mäklarsvenskan är väl ett av de allra bästa exemplen på det, där ett uttryck som ”nära till kommunikationer” lika gärna kan betyda att huset ligger precis bredvid E4:an, eller ”en möjligheternas lägenhet” snarast betyder ”lägenheten är totalt nedgången men om du lägger en miljon på renovering kan den bli fin”.

Även i vinvärlden ser man samma sak. Hur ofta stöter vi inte i vinreklam på populära floskler som ”familjeägt”, ”utvalda druvor”, ”skördat för hand”, ”vingård med anor” eller för all del ”exklusiv trälåda”. Ord som triggar vår inre projektor att visa bilder av gamla franska vinbönder med basker som med knotiga fingrar varsamt klipper druvklasar från organiskt odlade rankor, innan de sätter sig i trädgården och äter en fyratimmars vinlunch.

Annons
Annons

Vadå exklusiv trälåda? Kom igen. Är det någon slags antik mahogny vi pratar om? Snidad jakaranda? Nej, knappast…
Också vinproducenterna själva tar till smarta fraser och säljande floskler som kan få oss konsumenter på fall. Har du till exempel tänkt på att det på flaskors etiketter ibland kan stå ”Grand Vin de Bordeaux” eller liknande, gärna i guld och bredvid en tecknad bild av ett pittoreskt slott? Aha, tänker man ju, Grand Vin, det måste ju betyda att det är bra vin!
Men nej, tyvärr, det betyder faktiskt absolut ingenting. Det är bara någonting som producenten tycker ser tjusigt ut, något som just signalerar premium och kvalitet.

Det är inte alltid lätt, men man får försöka titta bakom etiketten, så att säga. Vinvärlden är ju också full av lagar och regler som kan hjälpa en på traven. Som vid exemplet här ovan: Grand Vin betyder som sagt ingenting, men står det däremot Premier Cru eller Grand Cru någonstans på flaskan så är ju det däremot en reglerad klassificering som alltså definitivt säger något om vad du kvalitetsmässigt kan förvänta dig i glaset.

Och ska jag rannsaka mig själv, och det tycker jag att man ska, så är det lätt att även som vinskribent falla i floskelfällan. ”Mineralitet” till exempel, ett omdiskuterat inneord i modern vinsvenska, som jag vet att jag använder hyfsat frekvent. Ett ord som alltså beskriver en smak av stenighet eller metall, men som också är vilseledande eftersom de flesta med naturvetenskapliga kunskaper verkar ense om att det är omöjligt att vin kan ta smak av mineraler i marken. Visst, det beskriver ju trots allt en smak, men det är också lätt att lite svepande ta till.

Turligt nog är språk precis som vin något man aldrig blir fullärd i. Det går alltid att utvecklas och bli bättre, tack och lov.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons