Annons

Ivar Arpi:Även vänstern borde ta avstånd från allt våld

Publicerad

I en debattartikel på Aftonbladets kultursida (4/11) vill Ihsan Kellecioglu (V), göra gällande att jag och SvD:s ledarsida inte tillämpar samma måttstock på asylbränderna som på kravallerna i Husby.

Resonemanget i artikeln är svårföljt, men för att vara tydlig: Jag liksom kollegorna står bakom argumentet som Per Gudmundson förde fram på ledarsidan där han tydligt slog fast att bränderna på asylboendena är ett angrepp på det demokratiska samhället: Mordbränder är inte aktivism (20 oktober).

**Vad gäller Husbykravallerna **har jag i flera texter (här, häroch här) påtalat Megafonens och Pantrarnas roll. Deras agenda är radikal och militant, vilket de vid flera tillfällen gett uttryck för. I SVT:s Uppdrag granskning (14 maj 2014) visade sekretesstämplade dokument att polisen anser att Megafonen underblåste oroligheterna.

Annons

**Anlagda bränder, om **det så är bilar som brinner i förorten eller asylboenden i glesbygden, är förkastliga och bör bestraffas. Några förmildrande omständigheter finns inte. Gång på gång när protester urartar i våld och skadegörelse misslyckas delar av vänstern att ta avstånd från kriminalitet. På den punkten har däremot SvD:s ledarredaktion varit konsekvent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons