Annons

Jesper Sandström:Även urfolk bör vara lika inför lagen

Sápmis flagga utanför Riksdagen.
Sápmis flagga utanför Riksdagen. Foto: Christine Olsson/TT

Det är en känslig fråga, men den liberala linjen måste vara att motsätta sig lagstiftning grundad i etnicitet, oavsett om den försvaras av samer eller av andra nationalister.

Under strecket
Publicerad

Ska samer, med hänvisning till urminnes hävd och historiska blodsband, kunna få ensam bestämmanderätt över jakt och fiske i stora delar av norra Sverige? Enligt Högsta domstolen är svaret ja. I går avgjordes en tio år lång rättstvist mellan svenska staten och Girjas sameby, i Gällivare kommun. Samebyn får nu ensamrätt att besluta över jakt- och fiskerättigheter inom sitt område. Ordföranden för Girjas sameby, Matti Blind-Berg, är lycklig över domen: han har i tidigare intervjuer hävdat att de rättigheter samebyn nu får är nödvändiga för att förhindra störningar i rennäringen som uppstått när utomstående jagat och fiskat inom det berörda området.

Frågan är dock mer komplicerad än den kan verka. I nyhetsrapporteringen under torsdagsmorgonen, timmarna innan domen föll, lyftes perspektivet att långt ifrån alla samer ställer sig på Girjas sida i konflikten. Håkan Jonsson, ordförande för Sametingets största parti, Jakt- och fiskesamerna, påpekar att den stora majoritet av samerna som inte äger renar, och därför inte ingår i någon sameby, kunde fått ett bättre skydd för sina jakträttigheter om staten vunnit målet.

Annons
Annons
Annons