Annons

”Även Sverige bör minska folkmängden”

Flerbarnstilläggen skapar mycket starka incitament för lågutbildade kvinnor att stanna hemma och skaffa fler barn, skriver artikelförfattarna.
Flerbarnstilläggen skapar mycket starka incitament för lågutbildade kvinnor att stanna hemma och skaffa fler barn, skriver artikelförfattarna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det må vara politiskt korrekt att försöka lösa akuta miljöproblem utan att samtidigt sträva mot lägre födelsetal. Men det är ett bedrägligt och cyniskt förhållningssätt, skriver debattörer i en slutreplik om folkmängd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Per Sundgren ser i sin replik 3/2 risker med en minskande befolkning och värnar om vår ekonomiska utveckling och ”levnadsstandard”. Tanken är att med flera äldre i befolkningen behövs det flera yngre att försörja den åldrande befolkningen, och dessa alltfler yngre blir äldre och behöver således ett ökande antal yngre och så vidare.

Sverige har en bland OECD-länderna exceptionell befolkningsökning. Med den nuvarande befolkningsstrukturen i Sverige förväntas antal invånare i Sverige öka för att om 30 år vara cirka 11,5 miljoner (FN-modellen för medium fertilitet, se länk).

Annons
Annons
Annons